Wereldgebruiken – Schotland


De Schotten worden door ons nogal eens verward met Engelsen. De Britse nationaliteit hebben ze met de Engelsen gemeen. Ze houden er echter een geheel eigen cultuur, taal en voetbalteam op na. Met bijbehorende gebruiken, rituelen en nationale trots. De rituelen kennen in veel gevallen een hele lange geschiedenis. Dit geldt ook bij de viering van Oud & Nieuw.

Hét decemberfeest

De Engelsen zijn bekend om hun liefde voor Christmas. Voor de Schotten daarentegen is Oud & Nieuw het echte decemberfeest. Ze noemen het ‘Hogmanay’. Er zijn een aantal theorieën over de naam. Het zou ‘nieuwe morgen’ of ‘heilige maand’ kunnen betekenen. De taalhistorie van Schotland is divers, dus je kunt verschillende kanten op.

Auld Lang Syne

Tegenwoordig wordt Hogmanay nog steeds uitbundig gevierd. Steden als Glasgow en Edinburgh hebben er een festival van gemaakt. Waar je ook kaartjes voor koopt. Dit zorgt ervoor dat het aantal mensen en daardoor de veiligheid controleerbaar blijft.

Om middernacht wordt er stevig omhelsd en gelukkig nieuwjaar gewenst. En natuurlijk met gekruiste armen Auld Lang Syne gezongen. Hierbij houden jouw handen de handen van de personen aan je linker- en rechterzijde vast.

First footen

Van oorsprong is Hogmanay een heidens feest dat gepaard gaat met vele rituelen. Fakkels en vuur spelen een grote rol. Het vuur heet het achterlaten van duisternis en licht werpen op een goede toekomst te symboliseren. Een aardige traditie is ook ‘First Footing’. Het zou geluk brengen wanneer direct na middernacht een lange, donkere vreemdeling als eerste dat jaar voet zet in je huis. Met als gift een stukje steenkool voor het vuur, een cake of geldstuk op zak. Tegenwoordig is het gebruikelijk om bij je buren of vrienden te gaan ‘first footen’. En dan neem je ook iets mee, zoals een fles whisky of iets lekkers te eten.

Blond- en roodharigen dienen eigenlijk achteraan te sluiten. Die brengen volgens de traditie geen geluk. Dit zou nog stammen uit de tijd dat je liever geen Viking op je Schotse stoepje aantrof. Of de Schotten met Hogmanay deze haarkleurdiscriminatie in ere houden? Dat kunt u misschien zelf eens gaan uitproberen. Voor meer informatie is www.hogmanay.net een leuke website.

Bliadhna mhath ur (Gaelic)
Happy New Year

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen