Wereldgebruiken – Hongarije


Een bekende van uw VanHarte-redacteur komt uit Hongarije. Zij heet Renata en woont al weer 10 jaar in ons landje. Ze vertelt u meer over de Oud & Nieuw-gebruiken in haar vaderland.

Silvester-avond

In Hongarije noemen wij Oudejaarsavond ‘Silvester-avond’. Op 31 december kun je overal op straat attributen kopen, zoals toeters, slingers en maskers. Meestal wordt het feest met vrienden gevierd en gaan we dansen. Dit kan thuis zijn, maar er worden ook diner dansants georganiseerd. Iedereen dirkt zich op, koopt champagne en gaat naar een feestlokatie.

Feest op straat

Om middernacht wordt de televisie aangezet om naar het volkslied te luisteren en ook mee te zingen. Ieder jaar is dat weer een heel plechtig moment. Vervolgens proosten wij met champagne en volgen de ‘gelukkig nieuwjaar’-wensen. Daarna rent iedereen de straat op en trekt naar het stadscentrum.

Er worden rotjes gegooid en er is beperkt vuurwerk. Je zoent iedereen die je tegenkomt. Je drinkt uit elke fles champagne die je wordt aangeboden. En je probeert in een roes de Kerstboom te beklimmen op het hoofdplein.
Als je dit alles doet, kan je avond niet meer stuk. Daarna keer je terug naar de party waar het dansen heerlijk doorgaat. Ook worden er spelletjes gespeeld, gepraat en gegeten.

Nieuwjaarsgedichten

Op Nieuwjaarsdag ga je bij alle familieleden langs. Het is gebruikelijk om op deze dag een gedicht op te zeggen. In de coupletten zijn de beste wensen voor het nieuwe jaar verwerkt. In dorpen komen gemaskeerde figuren langs die gedichten opzeggen. Het is de bedoeling dat je ze wat geeft, bijvoorbeeld wijn, worst of geld. En ook kinderen doen mee aan deze traditie. Zij gaan op een stoeltje staan voor hun voordracht. Vervolgens krijgen ze wat spaarcentjes toegestopt.

Veel geld

Een ander Nieuwjaarsdaggebruik is het eten van een gerecht dat uit veel kleine stukjes (peulvruchten) bestaat. Dus linzensoep of doperwten bijvoorbeeld. Als je dit doet, dan zul je veel geld hebben in het nieuwe jaar.

Boldog újévet!
Gelukkig nieuwjaar

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen