Verjaarstradities in de praktijk


Lees hier welke tradities rondom verjaardagen andere families erop na houden.

Nummer op de deur

Yvonne: “Bij ons hangen we op de verjaardag de nieuwe leeftijd met een groot kartonnen cijfer op de voordeur. De hele buurt, en arriverende verjaarsvisite is op de hoogte van de nieuwe leeftijd. De rest van het jaar hangt het cijfer op de deur van de eigen kamer, tot het weer tijd is voor de volgende verjaardag!”

Lekker voor mij alleen

Tessa: “Wij waren thuis met drie kinderen, en mijn moeder voedde ons alleen op, met weinig geld. Eén van de vaste tradities op onze verjaardagen was, dat we iets te eten mochten kiezen, wat we anders nooit kregen. Iets lekkers dus. En dat mochten we dan helemaal alleen opeten, hoefden we dus niet te delen! Het kon chocoladehagelslag zijn, maar ik heb ook een keer een echte verse kokosnoot gekregen! Het was een enorme rijkdom om die helemaal zelf te mogen opeten!”

Terugcadeautjes 

Tessa: “Omdat mijn moeder het sneu vond voor de niet-jarige kinderen, kregen zij van de jarige altijd een ‘terugcadeautje’, een kleinigheidje nadat de jarige alle cadeautjes ‘s morgens had uitgepakt. Zodra we oud genoeg waren, kocht de jarige deze terugcadeautjes zelf. Dit geeft een goed evenwicht in de feestdrukte, waarin de jarige overspoeld wordt met aandacht en cadeautjes, en leer je als kind ook iets terug te geven. Ik vond het altijd heel erg leuk.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen