Traktaties in de praktijk


Algemene praktijktips over trakteren die we van VanHarte-bezoekers ontvangen, verzamelen we op deze pagina. Weet u bijvoorbeeld wat een peuterleidster van traktaties vindt?

‘Die-eet’ groep

Joli: “Mijn kinderen hebben een dieet, maar vinden het ook leuk om mee te kunnen doen als een vriendje of klasgenootje trakteert. Mijn advies: informeer voordat je trakteert altijd bij de juf of er kinderen zijn met een dieet en probeer je traktatie daar op aan te passen. Of geef iets aparts voor het dieetkind. Overleg eventueel even met de ouders (experts!) voor een passend alternatief.

Samen met enkele andere moeders en de directie van onze basisschool hebben we een ‘die-eet’-groep opgezet. Deze groep zorgt ervoor dat alle versnaperingen die door school worden uitgedeeld (bij Sinterklaas, Kerst et cetera) worden aangepast voor kinderen met een dieet (om gezondheids- of geloofsredenen). Meestal houd dit in dat er gekozen wordt voor een versnapering die voor iedereen geschikt is. Soms kiezen we voor een aangepaste traktatie voor bepaalde kinderen. We melden vooraf altijd aan de ouders om welke traktatie het gaat, zodat de eindverantwoording altijd bij de ouders blijft. We doen dit nu 1,5 jaar en het blijkt een goede manier van werken te zijn.”

Grote oplages

Ina: “Onze dochtertjes hebben vaak wat te trakteren, dus wij werken met traktaties in ‘grote oplages’. Ik haal dan meestal kleine, vrolijk bedrukte plastic zakjes en vul deze met allerlei dingen. Bijvoorbeeld bellenblaas, een plastic rietje met een versiering eraan, een doosje rozijnen of spekjes. Omdat er zoveel gevuld moeten worden, is het bijna lopendebandwerk. Alle spullen op een rij, plastic zakje erbij en vullen maar. In een avond kun je dan een behoorlijk aantal traktaties maken.”

Versier het

Martine: “Pak kleine cadeautjes in en plak er een ingescande foto van uw kind op (eventueel met tekst). U maakt ook heel eenvoudig uw eigen vlaggetjes van cocktailprikkers met dubbelgevouwen etiketjes. Print uw eigen tekst en plaatje op het etiket en vouw het dubbel om de cocktailprikker heen.”

Hou het simpel!

Wikky: “Mijn tip is eigenlijk een stukje praktijkervaring. Ik ben peuterleidster en kom dus heel veel in aanraking met traktaties. Mijn ervaring voor peuters? Houd het vooral simpel! Ik maak het heel veel mee dat moeders/vaders er heel erg veel werk van maken. Heel leuk om te zien, maar er wordt heel veel van weggegooid. Te veel, te onbekend, zonde dus. Vooral dingen zoals de vaak gebruikte negerzoenen belanden in driekwart van de gevallen in de prullenbak. Ook een ramp voor een juf trouwens. Heb je ooit geprobeerd ongeveer 18 peuters chocoladevrij te houden, om het over de klas maar niet te hebben? Ik kom zelden peuters tegen die hiervan houden. Wel leuk zijn de koekzakjes, chips, cakejes en kadotraktaties.”

Samen trakteren

Mieke: “Vorig jaar trakteerde mijn dochtertje samen met haar beste vriendje op school. De één had een mandje met verschillende theezakjes bij zich en de ander trakteerde daar bonbons bij.”

Dank aan alle inzenders

Ellen stuurde ons de volgende enthousiaste reactie en foto:”Dit is inmiddels de derde keer geweest dat ik een idee van jullie site gebruikt heb om te trakteren. Begin dit jaar werd mijn oudste dochter 9 jaar en heeft zij getrakteerd op de muizencakejes. Een héél karwei (er moesten er 35 worden gemaakt) maar een evenzo groot succes. Voor mijn jongste dochter Melissa heb ik de snoepmuizen gemaakt. Ik was er ruim op tijd mee begonnen, want hier moesten er maar liefst 65 van worden gemaakt.

Een tip voor de snoepmuizen. Knip plakrandjes langs het flapje dat aan de achterzijde moet worden dichtgevouwen. Ik had de snoepmuizen gevuld met tumtummetjes en dichtgeplakt met twee plakbandjes. Alle muizen (in diverse kleuren) in een hele grote mand. Ook deze traktatie was weer een groot succes op school.

Voor mijn oudste zoon Menno heb ik de varkentjes met Danoontje-neuzen gemaakt. Ik heb de varkenskopjes dubbel uitgeprint. Een grote satéprikker ertussen en de varkentjes in een piepschuimtaart geprikt. Hiervan heb ik een foto bijgesloten. Aan elk varkentje zat een plastic lepeltje met een klein kaartje met een ‘afscheidsboodschapje van mijn zoontje. Zo’n leuke traktatie was er nog niet geweest op peuterspeelzaal. Zelfs alle juffen wilde een Danoontje-varkentje.

Daarom: mijn hartelijke dank voor jullie site en aan de inzenders van deze leuke ideeën natuurlijk. Mijn kinderen hebben er enorm succes mee gehad op school, en ik heb heel veel plezier gehad aan het maken van de traktaties.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen