Tradities rond kinderverjaardagen


Het vieren van verjaardagen is cultuurgebonden. Verjaardagen worden lang niet overal gevierd en zeker niet overal op dezelfde manier. Waarom vieren we eigenlijk verjaardagen? Hoe viert men verjaardagen in andere culturen?

In veel landen hebben mensen er geen idee van hoe oud ze zijn en zeker niet op welke dag ze precies geboren zijn. De individuele verjaardag is er dan ook absoluut niet belangrijk. Wel worden in veel landen initiatiefeesten gevierd wanneer jongens mannen en meisjes vrouwen worden. In andere, meestal westerse landen, hecht men juist zeer veel belang aan het vieren van verjaardagen. Ook kennen veel culturen speciale leeftijden

Vietnam 

In Vietnam verjaart iedereen op nieuwjaarsdag. De geboortedag is er niet zo belangrijk, het gaat om het geboortejaar. Dat bepaalt onder welk astrologisch teken je geboren bent. Daarbij begint men met tellen vanaf de conceptie. Als je wordt geboren ben je dus negen maanden oud, wat voor het gemak wordt afgerond naar 1 jaar. Grappig detail: een kind dat op oudjaarsdag wordt geboren, wordt de dag erna 2 jaar!

Een stukje geschiedenis

Vroeger dacht men dat boze geesten aangetrokken werden door jarige mensen. De aanwezigheid van vrienden en familie en hun kado’s, goede wensen en  gedachten zouden de jarige beschermen tegen onheil. In eerste instantie was het verjaardag vieren een voorrecht voor koningen en andere mensen van belang, later vierde men ook de verjaardagen van ‘gewone’ mensen en kinderen.

Tradities in Nederland

Verjaardagstradities verschillen niet alleen per land, maar ook per gezin. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. Op je verjaardag kijk je terug op het afgelopen jaar en vooruit naar de jaren die nog komen gaan. Daarnaast benadrukt zo’n traditie nog eens extra de uniciteit van de jarige en de band met familieleden en vrienden.

Tradities in Nederland zijn in vier grote groepen te verdelen:

Hoe was het?

 • ouders denken terug aan de geboorte van de jarige
 • gasten schrijven herinneringen in een ‘verjaardagsboek’

Hoe ben ik nu / wat is er veranderd?

 • het streepje op de deur dat de grootte aangeeft
 • de handafdruk op het tafelkleed
 • een kaarsje extra op de taart

Hoe wordt het?

 • meer zakgeld
 • later naar bed
 • een wens doen bij het uitblazen van de kaarsjes
 • saamhorigheid versterken, de jarige laten voelen dat iedereen blij met hem is samen feest vieren
 • ballonnen oplaten
 • liedjes zingen
 • cadeautjes geven
 • baas voor de dag

Kortom, de jarige is het stralende middelpunt. Hij mag dingen die anders niet mogen, krijgt kado’s en aandacht en doet alleen maar leuke dingen. Vooral kinderen zijn heel gevoelig voor de spanning rondom een verjaardag. Weken van tevoren vragen ze hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen, worden de verlanglijstjes gemaakt en beginnen de kriebels in de buik. 

Apart of samen?

Apart of samen? Dat is de vraag waar volksstammen mensen jaarlijks voor komen te staan. Zij hebben kinderen die zijn geboren op 5 december, op hun eigen verjaardag of een andere bijzondere dag. Hoe zorgt u er dan voor dat de verjaardag net zo’n unieke, belangrijke dag blijft als bij kinderen die op een ‘gewone’ dag zijn geboren. Hetzelfde probleem doet zich voor bij broertjes en zusjes die op dezelfde dag zijn geboren. Lees hoe VanHarte-bezoekers dit soort dilemma’s oplossen. Wist u trouwens dat verjaardagen zoveel stress met zich mee kunnen brengen, dat mensen er lichamelijk ziek van worden? Verjaardagsziekte is een lichamelijke ziekte met een psychische oorzaak die optreedt rond verjaardagen van de patiënt zelf, van familieleden of van belangrijke voorvallen.

Kinderfeesten op de kalender

De kinderverjaardag is niet de enige dag in het jaar dat het kind centraal staat. Over de hele wereld zijn allerlei feesten waarbij dit min of meer het geval is. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Turkse kinderdag of ons Sinterklaasfeest? U vindt al dit soort kinderfeesten op de VanHarte KinderFeestKalender.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen