Themafeesten voor kids in de praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

Eten, maar dan anders

Silvia: “Bij het verjaardagsfeest van onze vijfjarige dochter hebben wij en de kinderen enorm plezier gehad door een totaal andere presentatie. We hebben de (salon)tafel bekleed met een plastic feestkleed. Een grote doorzichtige (plastic) kom gevuld met (2 liter) Fristi en deze midden op tafel gezet. Alle kinderen kregen (extra lange) rietjes en mochten al giechelend gezamenlijk uit de kom drinken.

Voor het eten gebruikten we geen borden en bestek. We stortten een bak frieten midden op de tafel uit en schepten voor ieder een portie mayo en appelmoes op tafel. De knakworstjes en komkommer regen we aan een (ijzer/plastic) draad die we als een soort superketting op tafel legden. De kinderen happen naar keuze en behoefte. Ze praten er nu nog over, hoe leuk gek het was!

Het scheelt een boel geknoei van omgevallen glazen en afwas heb je niet. De resten gooi je met kleed en al weg.”

Niet te jong beginnen

Emmy: “Ik heb onlangs de verjaardagen van mijn 5 jaar geworden kinderen gevierd. Ze wilden ieder een apart feest en geïnspireerd door jullie verhalen en tips heb ik een Pippi-feest en een prinsessenfeest gehouden. Ik had van het Pippi-feest het idee dat het een drukke bedoening zou worden, maar niets was minder waar. De kinderen (5 meisjes, 2 jongens) hebben zich prima vermaakt en met wat spelletje tussendoor was het heel gezellig.

Voor het prinsessenfeest had ik de hele kamer verbouwd tot een prinsessenhuis (rode hartjesballonnen, grote strikken van roze crêpepapier en de voordeur was met roze karton omgetoverd tot een kasteeldeur). De tafel was heel netjes opgedekt met een wit kleed, roze onderzetters, roze rietjes met glazen met een suikerrandje, servetten met roze rozen erop, alles op en top. De kinderen kwamen binnen en toen begon het al. We hebben ze de hele middag heel ‘strak’ moeten houden (allerlei spelletjes gedaan en er nog een hoop bijbedacht). Als we dat niet hadden gedaan, dan hadden we nu waarschijnlijk geen huiskamer meer over gehad.

Nog even wachten
Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, is dat het erg leuk kan zijn om een feest thuis te organiseren, maar het hangt sterk af van de kinderen of het ook volgens je verwachting gaat. Ze hebben er overigens allemaal van genoten. Ook het prinsessenfeest was voor hen erg leuk. Maar ik denk dat ik volgend jaar maar gezamenlijk met ze naar een andere bestemming ga! In ieder geval bedankt voor de leuke ideeën voor traktaties en themafeesten, maar ik denk dat ik dit pas weer thuis oppak als ze een jaar of 9 zijn!”

Feest met een verhaal

Kitty: “De laatste paar jaren vier ik het feest van onze jongste dochter met een bepaald thema. Dat is an sich niet zo origineel maar de manier waarop waarschijnlijk wel. Voordat het feest begint verzin een een verhaal, zet dat ook op papier.

De hoofdrolspelers in het verhaal zijn mijn dochtertje en haar vriendinnen. Ik vergeet ook absoluut niet om iedere naam MINSTENS één keer voor te lezen. Dat maakt ze heel trots.

Het wordt een avontuur waar ik pauzes in bouw. Dus: eerst een stukje van het verhaal, en aan de hand daarvan spelen we een spelletje. Als het spelletje is afgelopen gaan we met zijn allen weer even zitten en lees ik het volgende stukje voor.

Dat is steeds weer een rustpuntje tussen de drukte in. De kinderen vinden dit een leuke manier van feest vieren, want hun moeders kunnen mij de dag erna altijd vertellen waar het verhaal over ging.”

Kaartenfeest

Griet: Wij hebben het kaartenfeest gehouden voor onze dochter van 7. De kinderen hebben het ‘grote kaartspel’ gespeeld. In de tuin waren allemaal kaarten willekeurig opgehangen, telkens een speelkaart met een opdracht erbij.

Per groepje (van 2 of 3) mochten ze dan een speelkaart bij mij komen trekken uit het pak. Die kaart moesten ze dan eerst zoeken, de opdracht uitvoeren en dan pas mochten ze de volgende kaart komen trekken. De score werd bijgehouden.

Wie bijvoorbeeld alle klaveren of alle harten had, mocht een verrassing kiezen. Wie een kwartet bijeen had, mocht een snoepje kiezen. Er waren doe-opdrachten (maak een tuimeling, speel tikkertje, spring als een kikker…) en denk-opdrachten (schrijf 5 meisjesnamen op, 5 lekkere dingen…).”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen