Themabruiloften


Het is misschien wat kort door de bocht, maar in grote lijnen zijn er twee soorten bruiloften. De bruiloftsfeesten met een thema en de traditionele bruiloft. In Nederland komt de traditionele bruiloft het meest voor, terwijl in een land als Amerika de themabruiloften zeer populair zijn. 

 

Maar wat bedoelen we met een traditionele bruiloft? Bruid en bruidegom in traditionele bruidskleding. Een ceremonie in het gemeentehuis en/of de kerk. Receptie, diner en feest in de avond met een band. Bruidsparen met een andere culturele achtergrond, bijvoorbeeld Marokkaans, kiezen in de meeste gevallen uiteraard voor hun eigen tradities en gebruiken.

 

Bruiloftsfeesten met een thema worden wel georganiseerd in ons land. Naar VanHarte heeft kunnen nagaan echter nog vrij sporadisch. In Amerika, het land van oneindige mogelijkheden, zijn ‘Theme Weddings’ bijzonder populair. VanHarte wil zeker niet iedereen aan de themabruiloften hebben. Het belangrijkste is dat u kiest wat bij u past. Maar mocht u op zoek zijn naar een nieuwe invalshoek voor uw huwelijksfeest, dan willen wij u onze ideeën uiteraard niet ontzeggen. Ook uw eigen suggesties en ervaringen zijn bijzonder welkom.

 

Waarom een thema

Hiervoor zijn veel redenen aan te voeren. Het gekozen thema kan aansluiten op een hobby of passie van het bruidspaar. Een thema kan worden gebruikt om de verschillende bruiloftsuitingen eenzelfde ‘look-and-feel’ te geven. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de uitnodiging, het receptieboek, de bedankjes en website. Of misschien wilt u gewoon iets anders dan anders. Voor uzelf en voor uw bruiloftsgasten. Het is wel goed om u te bedenken dat een themabruiloft vaak extra werk en organisatie met zich meebrengt. VanHarte adviseert u om uw leveranciers en de ceremoniemanager zoveel mogelijk in de uitvoering te betrekken.

 

Hoe bedenkt u een thema?

U overweegt een thema-invulling voor uw bruiloft. Wat dit precies moet zijn, weet u nog niet. Hoe komt u op een bij u passend thema? VanHarte heeft een aantal categorieën geformuleerd. U vindt dit inspirerende overzicht in de tabel hieronder. Een aantal van de suggesties zijn al voor u uitgewerkt met voorbeelden of concrete tips. Het is wel belangrijk dat het thema dat u kiest, uw gasten ook zal aanspreken. Het is moeilijk om iedereen te plezieren en het is uw dag. Tegelijkertijd wilt u uw gasten natuurlijk wel laten delen in deze bijzondere gebeurtenis. Hoe meer persoonsgebonden uw thema, hoe meer dit facet een rol speelt. 

 

 

Categorie
Thema-idee
Uw werk (indien u als bruidspaar eenzelfde professionele achtergrond hebt)
Uw hobbies
Zomer
Herfst
Winter
Lente
Speciale feestdagen
Kerst
Oud en Nieuw
Valentijnsdag
Halloween
Carnaval
Natuur
Strand / Zee / Water
Bloemen
Regenboog
Vlinders
Dieren
Sprookjes
Assepoester
Tijdperiodes
Romeinse bruiloft
Middeleeuwen
Gouden eeuw
1920-er jaren
1950-er jaren
1960-er jaren
1970-er jaren
1980-er jaren

Science Fiction

Muziekstijlen
Country & Western
Rock & Roll
Punk
Disco
Bijv.Spanje, Frankrijk, Italië, USA, Indianen
Diversen, Fun
Hollywood
Gangsters
James Bond
Harten
Ballonnen
Kleuren
Familiehistorie

 

 

Het thema is gekozen, wat nu?

VanHarte adviseert u om te starten met research. Het ene thema vergt meer research dan het andere. Indien u voor een bepaalde historische periode hebt gekozen, wilt u zich onder meer verdiepen in de kleding en gerechten en dranken uit die tijd. Kiest u voor een bepaald land of een specifieke cultuur, dan verdiept u zich bijvoorbeeld in relevante muziek en huwelijkstradities. Bij een bloemenbruiloft achterhaalt u de historische betekenissen van diverse bloemen.

 

Hoe diep u gaat met uw onderzoek, bepaalt u uiteraard helemaal zelf. De bibliotheek, boekhandel en internet kunnen uw research ondersteunen. Bookmark onze site als u dit al niet heeft gedaan. Wij verzamelen continu nieuwe informatie voor u. Ook over diverse themabruiloften. 

 

Op basis van uw research en persoonlijke voorkeur, beslist u hoever u het gekozen thema doorvoert in uw bruiloft. Welke aspecten kunt u in overweging nemen? VanHarte helpt u met de volgende checklist: 

 

 • Lokatie
 • Catering, eten en drinken
 • Kleding voor bruidspaar en bruidspersoneel
 • Gasten betrekken bij thema
 • Het briefen van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand en/of geestelijke
 • Muziek
 • Vervoer
 • Taart
 • Bloemen (boeket, decoratie, corsages)
 • Bruiloftsuitingen (drukwerk, receptieboek, website)
 • Bedankjes
 • Fotografie / video
 •  

  VanHarte wenst u veel succes en plezier toe met de voorbereiding van uw themabruiloft. Moge het een bijzondere en bij u passende feestdag worden!

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen