Thema Traktaties: Vlieger, Spookkasteel, Paddestoelen, Heksen op bezems, Bloemetjes, Wortels, Pakjes drinken, Lampionnen, Jip en Janneke, Pompoenmandarijnen, Spinnenbeker, Sprookjes, Strandpoezen, Mini visglasjes en Chineesjes


Geeft uw kind een themafeestje, dan is het natuurlijk leuk om hier bij de traktatie rekening mee te houden. Hier verzamelen we allerlei traktaties die niet in de andere rubrieken thuishoren, maar wel aan een themafeest kunnen worden gekoppeld. Ook traktaties die inhaken op de actuele feestdagen vinden hier een plaatsje.

Vlieger 

Knip uit wat steviger gekleurd papier een ruit. Bevestig hier een touwtje aan en maak er drie kleine strikjes in verschillende kleuren aan. Op de vlieger kun je tekst kwijt. Bevestig de vlieger met dubbelzijdig plakband op een pakje drinken, rozijntjes, cheesedippers: eigenlijk op alles wat je kunt bedenken, als de vlieger maar groter is dan de traktatie.

Spookkasteel

Patricia: “Maak van een grote kartonnen doos een kasteel. Op de vier hoeken van de doos zet je een keukenrol. Twee inkepingen in de rol zorgen ervoor dat de toren op het kasteel vast blijft zitten. Knip onderuit de doos een poort die open staat en hang aan de binnenkant een stukje keukenrol of tissue. De doos wordt gevuld met spoken. Dit zijn manadarijntjes verpakt in een tissue met een gezichtje erop. Tijdens het trakteren mogen de kinderen met hun handje door de poort op zoek gaan in het spookkasteel naar hun traktatie.”

Paddestoelen

 

Sabina: De vorige traktatie voor onze zoontjes Matthijs (19-12-99) en Wouter (13-12-00) was een paddestoel. We hebben een blik babyvoeding bekleed met rood karton en twee mooie bijpassende
servetten eromheen geplakt. Erin watten en een gezonde traktatie: Danoontjes Start. Een rondje van piepschuim er bovenop. Van rood karton een paddestoeldakje bekleed met dakpannetjespapier en daarop wat witte stippen en een schoorsteen (luciferdoosje met daaruit rook: watten). In de gaten van de paddestoel deden we speciale peutertandenborsteltjes. Hieraan maakten we een knapzakje van kinderzakdoekjes met erin een monstertje peutertandpasta en eraan een leuk kaartje met een foto van Matthijs en Wouter en een lief tekstje.

Heksen op bezems

Renate:” We hadden een stuk of tien zoute stokjes aan elkaar gebonden met een dropveter. Ongeveer 2 cm van een kant af. Heksen geknipt met een gat tussen de benen zodat ze op het stokje kan gaan zitten. De heks over de ‘bezem’ schuiven en klaar is de heks op de heksenbezem.”

Bloemetjes

Catherine: “Mijn oudste zoon is jarig op 21 maart, dus wilden we een lentetraktatie maken. Enkele Olvaritpotjes gespaard en vervolgens gevuld met potgrond en een viooltje. We gebruikten crepepapier als verpakking en de strik was een dropveter. Je kunt ook potgrond en bloembollen er los bij doen.”

Wortels

Wendelien: “Per traktatie 1 oranje A4-tje en een halve groene. De oranje rol je op tot een toeter en plak je vast. In de toeter koekjes, popcorn of snoepjes. Toeters aan de bovenkant vastplakken, een paar stroken groen erop en….klaar is de wortel.”

Pakjes drinken

“Ik had uit diverse boeken een figuur nageknipt. Bijvoorbeeld Ernie: een oranje gezichtje knippen, zwarte haren, ogen groot rondje wit en een klein rondje erin zwart een rode neus en een grote rode mond met een klein wit mondje erin. Ook kun je hier bijvoorbeeld tekst op kwijt. Plak het figuur met dubbelzijdig plakband op het pakje drinken. Je kunt natuurlijk ook Bert maken, een sneeuwman, een paddestoel. Heb dit zelf uit de hand geknipt en verder geen voorbeeld gemaakt, je kunt ook uit een kleurboek een voorbeeldje kopieren en naknippen.”

Lampionnen

Marielle: “Aangezien mijn dochtertje op 10 november jarig is, dacht ik dat het een leuk idee was om lampionnen te trakteren op het peuterschooltje. Deze kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen in de winkel, maar ik vond het leuker om ze zelf te maken. Ik heb lege halve liter melkkartonnetjes gespaard en daar stippen (de leeftijd van mijn kind) uitgeknipt. Daarachter gekleurd doorschijnend folie (dezelfde als voor kijkdozen wordt gebruikt) geplakt. Op de dichte zijde heb ik een uitgeprinte foto van mijn dochtertje geplakt met haar naam eronder. In de lampionnen had ik een zakje chips gedaan. Je kunt het stokje maken van echte lampionstokjes en deze aandoen als ze worden uitgedeeld, maar je kunt ook gewone stokjes (bijv. stokjes waar je de planten mee overeind houd) gebruiken.”

Jip en Janneke

Maureen: “Toen mijn dochter Britt 2 jaar werd, heb ik een Jip en Janneke-feest georganiseerd en heeft ze ook op de creche op Jips (voor de jongens) en Jannekes (voor de meisjes) getrakteerd. Ik heb hiervoor uit het grote Jip en Janneke boek twee https://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images gekopieerd, waarbij Jip en Janneke van opzij werden gezien. Deze heb ik met het kopieerapparaat vergroot tot ongeveer 20 cm. Daarna deze https://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images overgetrokken op dun zwart karton (met een wit potlood). Vervolgens het benodigde aantal Jip en Jannekes uitgeknipt (wel veel pietepeuterig werk!). Hierna heb ik met het witte potlood enkele details (ogen,mouwen,sokken,benen) ingetekend. Op de achterkant heb ik een doosje Jip en Janneke rozijntjes (Hema) geplakt en een parasolletje in de hand van Jip en Janneke gedaan.”

Pompoenmandarijnen

Monica: “Vorig jaar heb ik mandarijnen genomen en die met pompoengezichtjes getekend. Dit heb ik met een watervaste stift gedaan, dat gaf het mooiste resultaat. En de schil ging er toch af,dus gevaar leverde het niet op.”

Spinnenbeker

Sandra: “Vul transparante plastic bekers met dropspinnen. Hierop komt een papiertje dat je met een elastiekje op de bovenkant vastzet en waar je wat luchtgaatjes in prikt.Vervolgens zet je alle bekertjes in een oude houten groentekist. Met nepspinnenrag (te koop in tuincentra rond halloween) overspan je de groentekist en daar zet je nog wat griezelige plastic nepspinnen in. Het spannende is dat elk kind door het spinnenrag zijn bekertje moet pakken.”

Spookjes

Bianca: “Vouw een wit servet open en leg in het midden een mandarijntje. Het servet samenvouwen onder de mandarijn en daaromheen een dropveter wikkelen en vastknopen. Met een zwarte viltstift geef je de spookjes allemaal een ander gezichtje. De juf maakt het uitdelen extra spannend door het donker te maken in de klas en spokerige geluiden te maken.”

Strandpoezen

Mary: “Neem twee gekleurde blaadjes stevig papier en teken hierop een poes (of kopieer de poes op het blaadje papier). Koop goedkope strandballen. Plaats de bal tussen de twee blaadjes en niet de onderkant dicht. Een strikje om de poezennek met daaraan een doosje snoep.”

Mini visglasjes

Astrid: “Wanneer je een jonger kind hebt, dat nog van die mini groente- en fruithapjes eet, kun je een tijd van te voren deze potjes opsparen. Het is de bedoeling voor elk kind een potje te hebben. Doe onderin een handje gepofte rijst (van die kleine gekleurde snoepjes), zodat de bodem bedekt is. Aan de bovenkant moet het potje met een stukje karton (liefst blauw) dichtgeplakt worden, maar maak daar vooraf met naald en draad een snoepvisje aan vast. Op deze manier heb je hele leuke mini-visglasjes. Maak met een lintje een kartonnetje in de vorm van een vis eraan, waarop de naam en leeftijd van je kind staat. Voor de juf zou een potje met een of twee zeebanket-bonbonnetjes een leuke bijpassende traktatie zijn.”

Chineesjes

Lisa: “Vlecht van drop/aardbeienveters een lange vlecht en speld die met een satéprikker op een appel. Daarna maak je van een rond papiertje een hoedje. Prik dit door de satéprikker heen. Nog twee kruidnagels als oogjes en klaar is je Chineesje… P.S.: het kan ook een mandarijntje of zo zijn…….”

Meer Thematraktaties >> 1 2 3 4 5 6 7

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen