Seizoenen


Het weer is niet echt betrouwbaar in ons kikkerlandje. Het klimaat kan anders zijn op uw trouwdag dan het seizoen normaal gesproken voorschrijft. Waarom zou u de weergoden niet naar eigen hand zetten en een seizoensbruiloft organiseren. U creëert – hoe het weer ook uitvalt – op uw bruiloft de sfeer die bij het seizoen past.

Er zijn overigens geen regels. Indien u op uw winterbruiloft een zomerse sfeertje wilt, wat let u…. Hieronder per seizoen een aantal suggesties.

Lente

Zowel de lente als een huwelijk staan in het teken van een ‘nieuw begin’. Dit thema kunt u heel eenvoudig gebruiken in de teksten van uw uitnodiging. Kies een lokatie met een mooie tuin, waar uw gasten kunnen genieten van de zich vernieuwende natuur. Kies lichte kleuren en pasteltinten: wit, zachtgeel, zachtgroen of roze. Overigens zijn deze kleuren weer helemaal in voor bruiloften!

U laat de kleuren natuurlijk terugkomen in de uitnodiging, de bloemen en de kleding van uzelf en eventueel uw gasten. Als bedankje kunt u lentebloemen in een potje geven (hyacinten of narcissen). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de datum van uw grote dag. Uw muziekkeuze is ‘licht’, met popmuziek voor het feest en klassiek voor de ceremonie (de klassieker ‘Lente’ uit ‘Vivaldi’s Vier Jaargetijden’ bijvoorbeeld). Ook culinair is een keuze voor licht en smakelijk het meest passend. Bij een bruiloft in mei of begin juni kunt u bijvoorbeeld asperges laten serveren. 

Zomer

Hierbij kunt u kiezen voor lichte (wit of geel) of juist felle kleuren voor bruid en bruidegom. Vraag uw gasten om ook in zomerkleding te komen. U zou ook ‘tropisch’ kunnen gaan (Hawaii-bloesen en rieten rokjes). De lokatie voor zowel receptie als feest heeft een ‘buiten’ nodig. Picknicktafels met parasollen, mooie lantaarns, kleed het zo zomers mogelijk aan. Zorg wel voor een mogelijkheid om het feest naar binnen te verplaatsen, mochten de zomergoden niet meewerken. Voor de catering kiest u bijvoorbeeld een Spaans of Mexicaans buffet of een barbecue met mooi zomerfruit als dessert. Dit alles versierd met  geluiden uit warme oorden. Salsa bijvoorbeeld of andere Latin-stijlen.

Er zijn uiteraard bands die zich hierin specialiseren. Misschien vindt u het leuk om een Salsa-leraar of -lerares uit te nodigen die u en uw gasten de grondbeginselen van deze zwoele dans bij brengt. Voor de bloemen vraagt u uw bloemist om advies voor echte zomerbloemen. Zonnebloemen zijn natuurlijk prachtig en erg vrolijk en feestelijk. Als bedankje kunt u zonnebloemzaad geven of een flesje zonnebrandcrème met een kaartje erbij. 

Herfst

Mooie herfstdagen kunnen tot de prachtigste dagen van het jaar horen. De dagen worden korter, het licht is gefilterd en de kleuren in de natuur zijn intens. In een bosrijke omgeving zal de herfst het meest tot u en uw gasten spreken. Dit kunt u mee laten tellen in uw keuze voor lokatie. Voor kleding en bloemen zijn warme en intense kleuren het devies. Mosgroen, roestbruin en warm rood bijvoorbeeld. Voor de culinaire invulling kunt u afhankelijk van de precieze datum kiezen voor wild en/of gevogelte.

Zorgt u er wel voor dat er ook een vegetarisch alternatief is. Als bedankje is een paraplu met gegraveerd handvat een leuk idee of een wildreceptenboekje. Voor de muziek wordt vaak bij herfst aan een mix van romantisch en melancholisch gedacht. Instrueer de band echter dat ook de vrolijke noot niet mag ontbreken. Het is en blijft een feestdag!

Winter

Over het algemeen is de winter niet het favoriete seizoen van mensen. Als bruiloftsthema biedt het echter absoluut prachtige mogelijkheden. Warmte en gezelligheid zijn de sleutelwoorden. Voor de decoratie en kleding kiest u voor fluweel en (nep)bont. De kleuren kunnen variëren van stemmig zwart of koningsblauw tot winterwit. Een bruidstenue met cape is een aanrader. Kaarsen in de kerk en tijdens het diner, daar waar de brandweervoorschriften het toelaten. In plaats van bloemen als decoratie zijn mooie (dennen)takken een sfeervolle optie. Zeker in combinatie met kerstverlichting.

Kerstverlichting kan ook worden gebruikt om het gangpad in kerk en/of gemeentehuis te verlichten. Culinair is het een leuke optie om voor een typisch Hollands Wintermenu te gaan. Denkt u hierbij aan boerenkool, zuurkool, hutspot met hachee en hete bliksem. Een goede cateraar kan hier ongetwijfeld een heel bijzonder tintje aan geven. Zorg ook dat er warme chocolademelk en anijsmelk is voor de liefhebbers. Een ijsbaan als trouwlokatie is het onderzoeken waard. Uw gasten kunnen dan desgewenst de ijzers nog even onderbinden. Als bedankjes zijn anijsblokjes, skisokken of bijvoorbeeld een zelfgemaakt winterreceptenboekje leuke opties.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen