Ramadan in de praktijk


De theorie is interessant, maar de praktijk is nog veel leuker om te lezen. Hier verzamelen we daarom verhalen van VanHarte-bezoekers die Ramadan in de praktijk hebben meegemaakt.

Leukste maand van het jaar

Fatima: “Ik ben 18 jaar. Als het Ramadan is, dan voel ik dat het de leukste maand van het jaar is. De maand Ramadan is ook bedoeld om er over na te denken dat armen dit ook mee maken, zonder eten, en elke dag weer.”

Samen bidden

Emine : “Dat is waar, wij vieren niet uitgebreid feest. Wat er ook stond wij gaan dan naar de moskee en dan bidden we met zijn allen. Mannen apart, vrouwen apart. Na het gebed feliciteren we elkaar en dan eten de mannen en vrouwen hapjes (weer appart). Hapjes zoals: gebakjes, fruit, zoetigheid. Voor ons is het een dag waarop alle islamitische mesnen bij elkaar komen om samen te bidden en elkaar te feliciteren. Ik vindt zo’n dag heel leuk.”

Natuurlijk Ramadan en Kerst

Serife: “Het is leuk om als school Ramadan en Kerst als een project van ongeveer drie weken aan te bieden. Op het Meridiaan College in Amsterdam besteden we in die periode bij elk vak aan deze feesten aandacht. De weken worden afgesloten met een feestmaaltijd en een programma voor en door leerlingen met als thema: ‘Natuurlijk Ramadan en Kerst’.”

Geen opgave

Aisja: “As-salama aleikum (vrede met jullie). Ik ben een Nederlandse Moslima. Deze Ramadan vast ik voor de vijfde keer. Ik voel het eerder als een zege dan een opgave. Niet alleen de laatste tien dagen wordt in de Koran gelezen; iedere dag tijdens de gebeden wordt een stuk uit de Koran gelezen (gereciteerd). Aan het eind van Ramadan zijn alle sura ‘s uit de Koran gelezen. Dit gebeurt in ieder geval in de Moskee (de Marokkaanse zender MBC zendt rechtstreeks beelden uit van de gebeden in Mekka), maar kan ook thuis plaatsvinden.”

Inlevingsvermogen

Ilse: “De Ramadan is ook een feest om van te leren. Arme mensen hebben het hele jaar niets te eten. Tijdens de Ramadan kun je voelen hoe het is om de dag door te komen zonder eten. Zo leer je ook dat je zuinig moet zijn op eten.”

Iets om naar uit te kijken…

Jamina: “U schrijft in uw tekst: “…als beloning voor de zelfbeheersing eten de moslims een rijke maaltijd na zonsondergang…”. De Ramadan wordt door moslims als één van de mooiste maanden gezien en niet als straf, we hoeven niet beloond te worden. Een moslim gaat natuurlijk na zonsondergang wel eten maar het is niet de bedoeling om daar een rijke maaltijd van te maken. We gaan in de Ramadan veel bewuster om met eten, en proberen zo gezond mogelijk de vasten te verbreken. Dit is gewoon heel feestelijk omdat in de Ramadan mensen weer dichter tot elkaar komen. Het is meer een maand van bezinning. Een niet-moslim ziet de Ramadan als iets ontzettend moeilijks, maar een moslim kijkt naar deze maand uit als een kind naar Sinterklaas.”

Egypte

Sugandho woont in Egypte: “Met Ramadan eten Egyptenaren pas na zonsondergang. Door de hele stad zijn tenten opgesteld waar mensen gezamenlijk eten. Het suikerfeest aan het eind van Ramadan wordt net zoals het offerfeest binnenshuis gevierd. Als westerling en niet-Moslim maak je het hierdoor niet echt mee. Jammer, maar het is niet anders. Het is heel moeilijk om te integreren met mensen van hier. Je krijgt wel makkelijk contact met op het westen gerichte mensen, maar je krijgt zo de cultuur niet echt mee. Zij staan, net als westerlingen, een beetje buiten het hele gebeuren.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen