Praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

Osie Dosie

Jessica: “Ik werk op een kinderdagverblijf en dit spelletje werkt altijd goed buiten en binnen. Je gaat hierbij rijmen, en dat moeten de kinderen dan doen. Bv Osie Dosie daan ga eens even staan (dan met zijn allen gaan staan), Osie Dosie ditten ga eens even zitten (dan gaan zitten) Illen = gillen, oepen = roepen, iggen = liggen, ennen = rennen, apen = slapen. Laat je fantasie spreken en je kunt er honderden variaties op verzinnen.”

Niet te groot

Bianca: “Toen mijn zoontje 1 jaar werd (da�s inmiddels al 2 jaar geleden) wilde ik het heel groot aanpakken. Speciaal een taart laten maken in de vorm van Winnie de Poeh, tal van mensen uitgenodigd en het huis de avond van te voren versierd met heel wat slingers en ballonnen. Ik had voorgenomen dat de mensen konden blijven koken en ik zou dan ook zelf koken(ik kan uitstekend en lekker koken). Het bleek niet zo geslaagd. Toen mijn zoontje de volgende ochtend wakker werd, leek zijn huis niet zijn huis.Hij was totaal van slag en wilde niet eens zijn kaarsje uitblazen en presentjes open maken.
Ik heb hiervan geleerd. Op zijn tweede verjaardag heb ik een aantal dagen van te voren het huis versierd, hem een kaarsje laten uitblazen en heb het maar bij een beperkt aantal mensen gehouden. Zijn tweede verjaardag was super geslaagd. Dus vooral bij jonge kinderen bereid hen goed voor. Nu hij 3 jaar wordt, zijn we samen aan het zoeken op jullie site en ik moet zeggen: ik ben net zo razend enthousiast als mijn zoontje. Alles vind hij leuk. Ga zo door!”

Simpel maar doeltreffend

Julie: Mijn twee zoontjes zijn nu 2 en 5 jaar oud en ik heb dus al een paar peuterfeestjes achter de rug. De tweede verjaardag van mijn jongste zoontje was zeer geslaagd. Ik heb ze toen een groot wit blad met zijn allen laten beschilderen, met de vingers natuurlijk. Ze zijn er een uur mee bezig geweest, en het resultaat was een reuzetekening waar elk kind aan had bijgedragen. We hebben het nog altijd in de woonkamer hangen. Ook de derde verjaardag van de oudste was een succes. Hij verjaart in de zomer, dus ik had een groot plastic zwembad buiten gezet, waar ze met zijn allen (8 kinderen) in hebben gespeeld.

Beeldende uitnodiging

Francine: “Ik heb de uitnodiging in de vorm van een soort beeldverhaal gemaakt. Leuk voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Zo kunnen ze toch ‘lezen’ hoe laat ze worden verwacht en wat er gaat gebeuren. De uitnodiging heb ik opgerold en aan een mooie gekleurde veer gebonden.”

Iedereen blij

Bianca: “Toen mijn zoontje drie jaar werd, besloot ik een aantal tips van “vanHarte” uit te proberen. Omdat ik niet zo groot woon en wel bergen familie en vrienden heb, heb ik de verjaardag in tweeen gesplitst. Op zaterdag, dan is pappa ook vrij, kwamen ‘s middags de papa’s en mamma’s met de kinderen. Na een gezamenlijk rondje taart, ranja en koffie hebben we de ouders samen uitgezwaaid en zijn we met de kinderen (in totaal zes peuters) naar een overdekte speeltuin in de buurt gegaan.

Als onderbreking hebben we ranja gedronken en snoepjes gegeten. Aan het eind van de middag gingen de kids blij en tevreden naar huis. En ook ons feestvarken had een geweldige dag gehad.
De dag erna kwam alleen de familie. Die was begripvol en zoonlief kon lekker met al zijn nieuwe speelgoed spelen. En ook pappa en mamma hebben genoten, daar hadden we anders geen tijd voor met alle drukte. Volgend jaar doen we het weer zo!”

De gouden regels werken!

Marieke: “Ik heb de gouden regels opgevolgd en wij hebben een zeer geslaagd feestje gehad voor mijn vier-jarige zoontje. Ik woon niet zo groot en mijn zoontje is in de winter jarig. En nu had ik toch een geslaagd feest zonder enige frustratie. Wij hebben vijf kinderen uitgenodigd. We hebben acht verschillende oud-Hollandse spelletjes gedaan en taart gegeten. We hadden een grabbelton gemaakt met kleine cadeautjes. De winnaar van de spelletjes mocht steeds als eerste grabbelen.

Een aantal spelletjes, zoals zaklopen, autowedstrijd en eierlopen zaten in de speeltas van de speel-o-theek. Verder had ik hier ook een bakvorm in de vorm van het getal vier gehuurd. Hierin had ik een taart(cake) gebakken en deze ingesmeerd met chocolade cremeboter en bestrooid met hagelslag. O ja, nog een extra tip: laat ze niet boven spelen terwijl jij beneden zit. Ze halen alles overhoop en je hebt er geen zicht op.

Wat mij verder opviel, is dat voor vier-jarigen de spelletjes niet te lang moeten duren.”

Verjaardagstaart voor tweejarige

Mirjam: “Zo maakt u een verjaardagstaart voor een twee-jarige. Koop drie hotelcakes. Maak daarvan een 2. Hiervoor moet u eerst op papier een voorbeeld tekenen en uitknippen. Dit legt u op de cake. Snij de stukken uit en leg ze tegen elkaar. Smeer alles in met slagroom en versier het naar eigen inzicht. Heel leuk is het om gekleurde hagel langs de zijkant te plakken.”

Cadeautjes

Marja: “Zet alle cadeautjes bij elkaar op een (hoge) tafel. Niets is vervelender voor een jarige dan een cadeautje dat al stuk is voor het feestvarken er zelf mee heeft gespeeld. Als de visite weg is, kan hij/zij in alle rust samen met papa en mama met zijn nieuwe speelgoed spelen.”

Feesttijden en slaaptijden

Marja: “Wat mij erg goed bevalt, is de tijden aanpassen aan de slaaptijden van de jarige. Mijn driejarige dochter deed geen middagdutje meer, maar vond de dagen nog best lang. De visite met kinderen heb ik toen tussen 10 en 2 uur (let op, niet VAN 10 tot 2 uur) uitgenodigd en de oma’s, opa’s, ooms en tantes na 3 uur. Zo had de wat vermoeide jarige aan het einde van de dag alleen nog begripvolle volwassenen om zich heen.”

Peuterfeestje in de buurt

Gertrude: “Wij wonen in een nogal kinderrijke straat. Nu was het de gewoonte op de verjaardagen van de kleintjes (tot ongeveer 3 jaar) alle moeders met hun kleine kinderen op de koffie te vragen. Na dit een jaar bij de anderen geprobeerd te hebben zag ik de omgevallen koffie en taart al door mijn kamer gaan. Dit wil ik geloof ik niet dacht ik en besloot al de kleintjes alleen uit te nodigen (een uurtje).

Dit verliep heel goed. De kinderen kregen alle aandacht, want er waren geen kletsende moeders, de kinderen waren lekker aan het spelen en een omgevallen tuitbeker is minder erg als een omgevallen hete kop koffie. Het leukste waren de reacties van de moeders die het heerlijk vonden even een uurtje zonder kids te zijn.”

Niet teveel sturen

J. van Beek:”Met mijn beide kinderen heb ik vanaf hun derde verjaardag een kinderpartijtje georganiseerd. Mijn ervaring is positief. Nodig niet meer dan 5 kinderen uit en laat ze vooral lekker spelen. Organiseer een paar gezamenlijke momenten om even wat te eten en te drinken. Lees een leuk verhaal voor en draai vrolijke muziek. Als het even meezit dan gaan ze met elkaar dansen. Probeer verder niet te sturen en denk vooral niet dat je iets moet organiseren om het leuk te hebben.”

Driejarigen

Christine: “Op het partijtje van m’n driejarige zoon Jori heb ik de tips van VanHarte in de praktijk uitgetest. En het werkte! Niet te veel kinderen en niet te lang. Ik heb de moeders wel mee uitgenodigd en vond dat achteraf ook goed. Voor de kinderen had ik wat speelgoed klaar liggen en een mooie tafel gedekt. Iedereen kreeg een speciale beker met rietje, dat vonden ze geweldig. Meer was eigenlijk niet nodig, ze hebben zich allemaal prima vermaakt. Ik had het feestje voor een uur gepland -omdat het zo goed ging werd dat een half uur meer en dan ging iedereen tevreden naar huis. Het feestvarken was ook helemaal onder de indruk en heeft het nog lang over het feest gehad!”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen