Piratenfeest in de praktijk: Kapitein Roodbaard, Piratensucces


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Kapitein Roodbaard

Fatima: “Ooit zag ik op TV een uitzending waarin Bas Westerweel een piratenfeest organiseerde voor een aantal kinderen. Op basis hiervan heb ik een piratenfeest verzonnen voor de zevende verjaardag van mijn zoon.

De kinderen wisten van niks en kregen bij binnenkomst allemaal een piratenmuts die ik van tevoren had gemaakt. Ik had de mutsen in verschillende kleuren van hobbykarton gemaakt. Natuurlijk een gouden voor de jarige. Hierna bij elk kind een ooglap, snor en baard geschminkt en uiteraard deden de volwassenen ook mee.

Schatkaart

De kinderen uitgelegd dat ik viavia had gehoord dat er in het park (dat vlakbij was) vroeger een schat was begraven. De schat was er ooit begraven door Kapitein Roodbaard die door een spreuk betoverd was. Ze moesten hiervoor eerst een schatkaart zoeken die in vier ballonnen in het park was verstopt.

Geheime zin

Nadat ze de kaartdelen hadden gevonden, (oud gemaakt door met een aansteker de randen te verbranden) moest deze aan elkaar worden geplakt. Hierop stond de route die ze moesten lopen om bij de schat te komen. Ook stond er op dat ze 1 ding absoluut niet mochten zeggen: “Daar staat de schat”, want dan zou Roodbaard die erbij lag te slapen wakker worden.

Tijdens de route hebben we nog diverse keren gezegd dat ze dat dus niet mochten zeggen om voor extra spanning te zorgen. Verstopt tussen de struiken stond de schat: een grote kist met hangslot, waarvan de sleutel bij Roodbaart (mijn oudste zoon) aan een touwtje uit zijn broekzak stak. Ook hij was vermomd als piraat, inclusief een houten been gemaakt van karton.

Spanning

Spanning alom. De piraat lag vreselijk te snurken en de kinderen wilden maar 1 ding….de schat. Dat was een probleem….wie had er genoeg durf. Met een stok durfden ze wel het touwtje van de sleutel te pakken en heel zachtjes de kist weg te halen. Deze was vrij zwaar en moest echt met een aantal kinderen worden gedragen.

In de kist had ik voor elk kind een verassing en natuurlijk een fles kinderchampagne want piraten drinken. Kapitein koek deed het ook goed en ook de belegde broodjes en chips kwamen prima van pas bij onze piratenpicknick.”

Piratensucces

Rian: “Het piratenfeest bij mijn dochter Lauret (werd toen 6) was mede dankzij deze site een groot succes. Wat we allemaal hebben gedaan :

 • het huis donker gemaakt met vuilniszakken;
 • de deur op een spleet na dichtgeplakt met vuilniszakken;
 • patrijspoortjes/papegaaien in de kamer opgehangen (zelfgemaakt karton);
 • overal piratenvlaggen opgehangen (zelfgemaakt, lakens/stift);
 • uitnodigingen en drank op die dag in plastic flesjes met naam erop;
 • iedereen verkleed en zichzelf laten schminken (hoofddoek met doodshoofd en naam erop, ooglapje, rafelig shirt, zilvergespoten houten dolk en gouden kettingen).

Spelletjes:

 • vlaggetje prik, in stukjes geknipte papegaai puzzelen+opplakken;
 • boeven vangen (inrollen met wc-rol);
 • op waterbed piratenlied van Samson en Gert zingen;
 • ballon prikken met zwaard (in iedere ballon zat een stukje puzzel waar de schat lag)
 • schat begraven met daarin de schatkaart, daarna spoorzoeken naar de schat. De schat (een grote houten kist) stond ergens in een tuin en bevatte cadeaus verpakt in aluminiumfolie en zelfgemaakt medailles van beste piraat allertijden en chocolademunten.

Alle opdrachten en dergelijke waren geschreven door Kapitein Ruigbaard op oud gemaakt papier met verbrande randen.Hierdoor konden de kinderen zich heel erg inleven. Als afsluiting aten we in een kring op de grond friet en hapjes uit (koeken)pannen met de handen.Wat natuurlijk geweldig was!

Bij het naar huis brengen, is nog een groot gedeelte van de kinderen mee terug gegaan om te blijven spelen. Alle kinderen waren echt door het dolle heen en hebben de dagen erna nog steeds piraatje gespeeld. Wij als ouders hebben ook enorm genoten, voor herhaling vatbaar!”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen