Pietenfeest


Uw kind zal maar jarig zijn zo rond Sinterklaas. Daar zijn ze al vol van, en dan mogen zij ook nog hun verjaardag vieren. Misschien is het leuk om een en ander te combineren in een Pietenfeest. Er zijn veel dingen te bedenken die met Zwarte Piet te maken hebben en de lekkernijen in deze tijd van het jaar zijn ook niet mis.

UITNODIGINGEN
 • Zak
  De uitnodiging zijn mini-jutezakken. Die kunt u maken uit een grote jutezak. Stop er een briefje in met de uitnodiging er op. Doe in elke zak alvast een paar pepernoten.

Aankleding

Voor de aankleding van de kamer zal door de jarige zelf vrolijk en met veel plezier worden meegeknutseld. Pieten maken van gekleurd papier, mooie slingers met veren van Piet zijn hoed. Natuurlijk kun je ook een slinger maken van mijters, roe’s of zakken. Schilder eens een hele mooie Piet op het raam met speciale verf.

Activiteiten

 • De zak van Sinterklaas
  Als de kinderen binnen komen, staat bij de deur een zak klaar. Hierin mogen de kinderen hun cadeautje doen. De jarige kan dan zelf grabbelen en om de beurt de cadeautjes uitpakken. Natuurlijk kunt u ook zelf een mijter opzetten en voor Sint spelen. U bepaalt dan welke cadeautjes uw jarige job uit mag pakken, natuurlijk na eerst met zijn allen een mooi Sinterklaasliedje te hebben gezongen!
 • Schminken en verkleden
  Wilt u de kinderen in Pietjes veranderen, zorg dan voor grote hoeveelheden zwarte schmink. Let er wel op dat dit tijdens de middag af kan gaan geven. Verder is ook een Pietenmuts (crepepapier en karton) snel gemaakt en uit een mooie fluwelen lap van de markt maakt u vooraf snel en mooi kleine capejes.
 • Levende toto
  Geef elk kind een lijstje in de stijl van een totoformulier voor voetbalwedstrijden. De wedstrijden worden echter vervangen door spelletjes. Het is de bedoeling dat de spellen worden gespeeld met twee teams. Maar voordat ze gaan spelen, vullen alle kinderen kruisjes in om de uitslag van de spelletjes te voorspellen. Hierbij kunnen ze kiezen uit de kolommen ‘groep 1’, ‘groep 2’, en ‘gelijkspel’. U kunt voor de twee groepen ook een leuke naam (laten) bedenken. Elk kind zet zijn naam op de kaart, waarna de kaarten worden ingenomen. De spelletjes worden gespeeld en op een grote lijst houdt u de stand bij. Aan het eind van alles spellen wordt gekeken welk kind het meest goed heeft voorspeld. Geef na afloop elk kind een prijsje of traktatie, ze hebben allemaal hun best gedaan.
 • Woordenbrij
  Maak per team zoveel mogelijk woorden uit de woorden ZWARTE PIET. Speel een beperkte tijd en kijk wie de meeste woorden heeft.
 • Pakjes verzamelen
  Verstop van te voren een heleboel pakjes. Laat er één als voorbeeld zien. De teams moeten nu zo snel mogelijk pakjes gaan zoeken. Wie de meeste pakjes heeft gevonden, is de winnaar.
 • Beschuit versieren
  Maak de mooiste zwarte piet. Dit kan ook individueel. Hier kunt u een keer voor gelijkspel kiezen als uitslag.
 • Kimspel
  Laat alle kinderen in een kring zitten. Elk kind zet een schoen in de kring met iets erin: een zakdoek, een popje, een stuk speelgoed. Om de beurt moeten kinderen hun ogen dicht doen (of omgekeerd in de kring gaan zitten). Iets in de kring schoenen wordt nu veranderd. Er zit een ander ding in of een schoen staat op een andere plaats. Nu moet het kind raden wat er veranderd is. Welk team de meeste goede antwoorden heeft gegeven, is de winnaar.
 • Pepernotenrace
  De kinderen moeten pepernoten overbrengen op een theelepeltje. Om de beurt loopt een kind van het team naar een afgesproken plek. Daar gooit het een pepernoot in een mandje. Als het terugkomt geeft het de lepel over aan de volgende. Wie binnen een bepaalde tijd de meeste pepernoten heeft overgebracht, is de winnaar.
 • Zwarte Pieten
  Het welbekende kaartspel. Goed te spelen met alle kinderen. Het verliezende team is het team dat met de Zwarte Piet blijft zitten.
 • Legpuzzels maken
  Maak van een leuke kleurplaat een (moeilijke) puzzel. Neem twee verschillende en gooi deze door elkaar. Laat de teams elk een puzzel in elkaar zetten. Geef alvast een stukje, zodat ze makkelijker kunnen zoeken welke stukjes ze nodig hebben. Wie het eerst klaar is, is de winnaar.
 • Liedjes componeren
  Laat beide teams een lied maken op een bestaande melodie. Dat mogen zij dan met begeleiding zingen. Wie heeft het mooiste lied, uitvoering of dansje?
 • Mutsen versieren en poppenkast
  Inge: “Als knutselopdracht gingen we zwarte pietenmutsen versieren. Van tevoren had ik al crêpepapier geknipt en terwijl ze aan het knutselen waren, niette ik de mutsen in elkaar. Daarna hadden we een poppenkastvoorstelling met een Sint-verhaal. Tot slot hebben we ze allemaal als pieten geschminkt.”
 • Pietendiploma
  U kunt het feest ook in teken van het behalen van een Pietendiploma stellen. En wat een Piet allemaal moet kunnen en weten… Kopje duikelen, gedichtjes schrijven, pakjes inpakken en in de schoorsteen gooien, grappen maken, pepernoten bakken en nog veel meer. Afhankelijk van de leeftijd van de gasten past u de activiteiten aan. Aan het eind gaan ze naar huis met een heus diploma en hun buik vol sint-lekkers.

Hapjes en drankjes

 • Pietencakejes
  Maak voor deze dag kleine pietencakejes. Bak muffins en besmeer deze met gesmolten chocola. Even in de koelkast op laten stijven. Maak met slagroom een witte kraag. Gebruik dropveters als haren, en felgekleurd snoep voor de mond en de ogen. Een paar oorbellen en klaar is Piet. Mix speculaaskruiden door de muffins voor een extra speciaal Sint-smaakje.
 • De VanHarte Sinttaart
 • Pepernoten, mini-chocoladeletters, taai-taai en speculaas
 • Pepernotencake en pepernotenvla
  Rond Sinterklaas te koop bij Albert Heijn.
 • Warme chocolademelk

Mee naar huis

De kinderen doen bij binnenkomst het cadeautje in de gereedliggende jute zak. Als u de mee-naar-huis-presentjes (op naam) bij de cadeautjes stopt, komt iedereen bij het uitdelen aan de beurt. Het leukst is het als u per cadeautje een gedichtje maakt… 

Traktateren op school

Films, boeken en cd’s

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Buiten de deur

 • Sint op bezoek
  U kunt natuurlijk besluiten om Sinterklaas langs te laten komen, extra hilarisch als het feestje in de zomer wordt gehouden.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen