Paassymbolen in de praktijk: De zwijgende klokken


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

De zwijgende klokken

An: “Om te beginnen, uw site vind ik fantastisch. Er is zoveel om te ontdekken. Bij ons is het ook gebruik rond Pasen eieren te verstoppen voor de kinderen. In mijn kindertijd werd er altijd verteld (ik ben van 1947) dat de klokken naar Rome vlogen naar de paus om daar de eieren op te halen. Toen werden de klokken van de kerktoren niet meer geluid van Witte Donderdag tot Paaszondagmorgen. Dan kwamen de klokken terug van Rome met de eieren.

Dit verhaal werd nog lang verteld, want in 1966 werd ik kleuterleidster en vertelde ik dit verhaal ook aan de kleuters. Daar ik les geef aan een katholieke school werd ook het lijdensverhaal van Jezus verteld en ook de betekenis van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen goed uitgelegd.

Nu zijn we wel al enkele jaren in ik ondervind dat het verhaal van de klokken van Rome niet meer wordt verteld. Zo zijn we stilaan overgeschakeld en brengt de Paashaas de eieren en verstopt die. Het lijdensverhaal vertel ik nog wel in de klas maar niet meer zo uitvoerig en zonder de gruwelijke details. Zo zie je maar dat alles evolueert en dat vele tradities toch veranderen.

Maar het eieren zoeken gebeurt toch nog altijd, of ze nu van Rome komen of van de Paashaas of van de mama’s zelf, pret is er nog altijd.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen