Landenfeest in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Reisfeest

Glyraine: “Ik zocht een idee voor een feestje toen ik zag dat jullie een landenfeestje hadden verzonnen. Ik heb voor mijn zoon ooit een reisfeestje georganiseerd. Ik woon op Curaçao, waar we natuurlijk veel plek hebben voor zoiets. De kinderen kregen als uitnodiging een ticket toegezonden (we reizen hier nogal veel, dus ik had de oude tickets verzameld, de originele informatie eruit gehaald en nieuwe informatie erin gestopt) in een heuse ‘reisdocumentenenvelop’. Verder hadden de kinderen een paspoort gekregen (de foto’s had ik van elk uitgenodigd kind getekend door eerst rond te lopen op school en de kleine koppetjes te tekenen). En ze kregen een instapkaart waarop de zitplaats stond aangegeven. In mijn tuin heb ik een heus vliegtuig laten bouwen van papier, karton en hout, met de zitplaatsnummers erin.

De vlucht
De kinderen moesten bij aankomst eerst ‘inchecken’ en konden daarna in het vliegtuig plaatsnemen. We gebruikten echt vliegtuiggeluid, een ‘echte’ stewardess liep door het vliegtuig met aanwijzingen als ‘please put your seat in upright position and stop smoking untill the no-smoking sign has been switched off’. Mijn zoontje was de piloot, helemaal verkleed in zijn pilotenpak, met maar liefst vier strepen op de mouwen. Hier werd het even erg eng voor bepaalde kinderen die door het geluid van het “opstijgende” vliegtuig echt dachten dat ze weggingen en in paniek begonnen te huilen.

Hawaii, Nederland, Frankrijk
Eerste stop Hawaii, uitgestapt, paspoort stempelen. Ze werden door mooie dames met bloemenkransen opgewacht, moesten de hoela hoep dansen en konden Hawaiian punch drinken. Toen weer inchecken, naar Nederland, daar koeien (houten) melken, kaas eten, klompendans doen en weer in het vliegtuig. Nu richting Frankrijk, daar wijn maken door op vijf gros kleine, paarse ballonnen te stampen (heerlijk geluid, met 50 kinderen), de wijn (cassislimonade) drinken, het verhaal aanhoren van een ‘echte’ Fransman die toch weer eens moest uitleggen dat Frankrijk het grootste land van de wereld was en dat ze daar altijd met het stokbrood onder de arm lopen. Daarna stokbrood proeven.

Italië, Mexico, terugreis
In Italië kregen ze eerst uitleg vaneen pizzabakker. Hij vertelde dat hij echte pizza bakte en dat de pizza van pizzahut niet goed is (de bodem was van kartonne). Daarna lekkere pizza eten. Laatste stop was Mexico, daar zongen ze de mariachi, aten ze taart en sloegen ze de Piñata (in de vorm van een koffer) kapot, waardoor ze veel snoep en speeltjes kregen. Na deze stop weer terug naar het eiland Curaçao, alwaar ze bij aankomst langs de band moesten om hun koffer mee te nemen die gevuld was met een handdoek, tandenborstel, tandpasta, snoep en speelgoed. Een geslaagd feest en ik heb er jaren daarna nog verhalen over gehoord.”

Chinees feest

Fredy: “Ik heb voor de tiende verjaardag van mijn dochter een ‘Chinees themafeest’ georganiseerd. Van een Chinese site heb ik de namen van de genodigden in Chinese tekens gehaald en deze op de uitnodiging gezet. De kamer was versierd met rode ballonnen en rode slingers en na binnenkomst dronken we limonade met ‘Chinese taart’ (een rond cake met wit glazuur en een Chinees teken gemaakt van dropveter).

Met stokjes
Na het cadeautjes uitpakken gingen we hoeden maken met tekens erop een zwarte lange vlecht eraan. Bij Xenos had ik waaiers gekocht. Daarna hebben we een stoelendans gedaan op Chinees klinkende muziek. Vervolgens een speurtocht die eindigde bij de Chinees, waar we bami en nasi hebben gehaald. Intussen bakte ik thuis gebakken banaan en maakte ik saté. Eten deden we natuurlijk met stokjes, lachen! Tussendoor kregen ze Chinese koekjes met een wensje erin (bij de Toko te koop).

Bingo
Na het eten speelden we bingo met Chinese prijsjes (portemonneetjes en blikjes met Chinese tekens erop). De gasten gingen naar huis met een porseleinen potje met een kaarsje erin en natuurlijk Chinese tekens erop.”

Paspoort

Anja: “Ik heb voor mijn dochters verjaardagsfeest een paspoort gemaakt voor het landenfeest, met voorin een foto van het uitgenodigde kind (gescand uit vriendenboekje). Verder voor elk land een bladzijde met daarop de vlag van het land en eronder een zwart-wit plaatje dat bij het spel van het land past. Zo hebben we:

  • Spanje: Kadootjesdans (plaatje van een kadootje)
  • China: Snoephappen (plaatje van een snoepje)
  • Frankrijk: Schilderen (plaatje van verfpalet)
  • Amerika: Schminken (plaatje van een masker)
  • Engeland: Peperkoekspel (plaatje van een hoge hoed)
  • Italië: Ezeltje Prik (plaatje van een ezel)
  • Rusland: Spijkerpoepen (plaatje van een WC)
  • IJsland: Minidisco & ijs (plaatje van muzieknoten)

Nadat ze het spel hebben gedaan, krijgen ze een sticker met deze afbeelding en de naam van het spel eronder, maar dan in kleur (stickers zijn populair). Op deze manier weten ouders ook wat ze die middag hebben gedaan. Niet alle kinderen vertellen immers hoe de middag is verlopen. Tot slot krijgen ze een foto mee, die we in het begin zullen maken.  Ik hoop dat het een succes wordt, maar ik denk dat het belangrijkste is dat ze ook vrij spelen tussendoor en dat we aan zullen voelen wanneer ze iets anders willen dan ‘gepland’.” 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen