Krantenfeest


Kranten: wekelijks krijgen we er stapels in de bus. U kunt ze bij het oud papier gooien, of er aardappelschillen in doen. Maar u kunt ze ook prima gebruiken voor een verjaardagsfeest. Een goedkoop middel voor een hele middag plezier.

Het krantenfeest is geen feest voor mensen die niet tegen een beetje rommel kunnen. Wie het goed viert, heeft aan het eind van het feest overal kranten en zwarte deuren. De kinderen vermaken zich echter uitstekend en de troep is achteraf snel opgeruimd.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Uitgeknipt
Uitnodigingen maakt u samen met de jarige. Knip woorden of zinnen uit kranten en plak deze op een kaart. Misschien vindt u ook wel een bijpassende foto of afbeelding.

Advertentie
Maak een advertentie op krantenpapier of kladpapier.

Krant
Maak de uitnodiging op kladpapier en vouw hem op als een krant.

LET OP: vergeet niet te vermelden dat de kinderen oude kleren aan moeten trekken.

Aankleding

Van krantenpapier kunt u net als van crèpepapier allerlei versieringen maken: slingers, bloemen en mutsen. Maar ook kleding. Lukt het verkleden goed, dan kunt u de kinderen een modeshow laten lopen.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Krantentikkertje
De kinderen zitten in de kring. Eén kind staat in het midden en heeft een opgerolde krant in de hand. Noem de naam van één van de kinderen in de kring. Dat kind moet nu de naam van een ander kind uit de kring roepen voordat hij of zij met de krant op de knieën is geslagen. Wie geraakt wordt voordat hij/zij een naam heeft genoemd, wordt de volgende tikker. Variatie: Elk kind kiest een beroep. Nu moeten ze opletten dat ze geen beroep noemen dat niet is gekozen.

Krantscheuren
Wie maakt de langste reep uit een stuk krant. Door een pagina van een krant heel dun rondom langs de rand af te scheuren kan je een hele lange slinger maken.

Kun jij door een krant kruipen?
Laat de kinderen door een krant kruipen zonder dat de krant kapot gaat. Hiervoor scheurt u de krant zo in dat er een groot gat ontstaat. Probeer het van te voren maar eens uit.

IJsschotsenrace
Twee groepjes kinderen moeten zo snel mogelijk naar de overkant komen. Ze mogen alleen op ijsschotsen (stukken krant) lopen. Per groepje liggen er net zoveel ijsschotsen als er kinderen zijn plus één. Het eerste kind legt een schots op de grond, gaat er op staan en krijgt van de volgende een ijsschots aangereikt. Dan stapt hij op de volgende schots. Elk kind schuift een schots op en de achterste schots wordt naar voren doorgegeven. Welk groepje bereikt als eerste de overkant?

Het hemd van de kapitein
Hiervoor heeft u een stuk krant nodig om een boot te vouwen. Het verhaal dat erbij hoort kunt u voor een groot deel improviseren. Hoe spannender het verhaal, hoe leuker natuurlijk! De kapitein heeft een schip (dit vouwt u van een krant). Maar de kapitein komt in een storm terecht en zijn schip raakt beschadigd (scheur de romp van het schip). Nog meer schade (scheur de achterkant er af). Het schip zinkt bijna en de mast breekt af (scheur de bovenkant er af). De kapitein lijdt schipbreuk en spoelt aan op een eilandje met alleen (vouw de krant uit) zijn hemd nog over. Probeer dit trucje van te voren wel even uit. Ga er maar vanuit dat alle kinderen het trucje een keer na willen doen!

Krantenpuzzel
Neem een pagina van een krant en knip deze in puzzelstukken. Hussel ze door elkaar. De kinderen moeten proberen om de pagina weer goed neer te leggen. Wie is het eerste klaar? Variatie: u kunt op deze manier verschillende puzzels maken. Gooi alle stukken op een hoop. Laat de kinderen in groepjes werken. Nu moeten ze heel goed kijken welke stukken ze nodig hebben voor hun pagina.

Krantendans
Een variatie op de stoelendans. Er worden tweetallen gevormd. Elk tweetal krijgt een dubbele pagina van een krant. De kinderen lopen door elkaar. Als de muziek stopt zoeken de tweetallen elkaar op en gaan zo snel mogelijk op de krant zitten. Wie het laatst zit of niet op een krant zit, is af. Voordat de muziek verder gaat, wordt de krant in tweeën gescheurd. Zo wordt het steeds moeilijker om met zijn tweeën op de krant te zitten.

Advertentiespel
Nee, niet dat spel dat u kant-en-klaar in de winkel kan kopen. Dat is ook leuk om te spelen, maar deze is heel anders. Verzamel vooraf zo veel mogelijk folders en andere aanbiedingskrantjes. Maak van te voren een boodschappenlijstje. Met dit boodschappenlijstje gaan de kinderen (in groepjes) aan de slag. Zij moeten nu proberen om zo goedkoop mogelijk de inkopen te doen, aan de hand van de advertenties in de bladen.

Hapjes en drankjes

Krantencake
Bak een cake en versier deze bovenop met ouwel (eetbaar papier). Op dat ouwel kunt u met een kwast en voedingsmiddelenkleurstof (oplossen in water) een tekst schrijven. Ook kunt u nummers ‘schrijven; op stukjes ouwel. Deze nummers bepalen dan de volgorde waarin de jarige de cadeautjes krijgt. Ouwel is bij de bakker te krijgen.

Letterkoekjes
In plaats van cake kunt u ook letterkoekjes bakken. Er zijn lettervormpjes in de handel, waarmee u koekjes uit kunt steken. Bak er lekker veel, zodat ze woorden kunnen maken.

Drinken
Limonade geeft u met voedingsmiddelenkleurstof de kleur van drukinkt. Aangezien er allerlei kleuren inkt bestaan, kunt u ook ‘gewoon’ rode, gele of groene limonade serveren.

Mee naar huis

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen