Kraamfeesten vol symboliek


De activiteiten waarmee adviesbureau Ornatus zich bezighoudt, zijn duidelijk anders dan die van een kraamfeestbureau. Ornatus organiseert twee speciale vormen van een kraamfeest: het babyshower-event en het BabyWelkom. Speciaal voor de bezoekers van Vanharte interviewde Monique de drijvende kracht achter Ornatus: Kees Manders.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Kees Manders, ik heb twee kinderen van 8 en 10 jaar en ik ben werkzaam in het onderwijs.

Hoe ben je op het idee gekomen om Ornatus op te richten?

Allereerst wil ik benadrukken dat Ornatus niet alleen iets organiseert voor de geboorte van een kind, maar ook voor een huwelijk of bij het overlijden van iemand. Ik ben begonnen met dit bureau omdat ik steeds vaker, tijdens gesprekken met mensen in mijn omgeving, merkte dat er weinig mogelijkheden zijn om bepaalde belangrijke gebeurtenissen te vieren. Dit geldt vooral wanneer je niet gelovig bent. Vaak wil je belangrijke gebeurtenissen op een originele manier vieren, maar moet je zelf iets verzinnen en organiseren. Aan Ornatus kan je dit dus uitbesteden.

Wat betekent Ornatus eigenlijk?

Ornatus betekent: versierd, sierlijk, stijlvol. Het is een Latijns woord. Het woord komt terug in het begrip ‘ornament’. Ik streef met Ornatus naar stijlvolle, mooie bijeenkomsten, vandaar.

Wat bieden jullie precies bij de viering van de geboorte van een kind?

Daarvoor bieden wij twee diensten die als onderdelen van een kraamfeest kunnen worden gezien. Allereerst een ‘BabyWelkom’-ritueel van ongeveer 20 à 30 minuten. Het is een heel speciale viering, waarbij sterk wordt ingespeeld op de wensen van de kersverse ouder(s). Hierbij gebruiken we muziek en teksten die we zelf schrijven en ook wat symboliek. We hebben voor deze opzet gekozen omdat we een kraamfeest een beetje kaal vinden en verwachten dat mensen meer willen. Je kunt het BabyWelkom vieren binnen het gezin, maar ook in een wat grotere kring. Het ritueel kan het beste thuis worden gevierd.

Men kan daarnaast kiezen voor een babyshower. Dit is meer voor grotere groepen. Het is een eigentijdse en feestelijke happening aan het begin van een kraamfeest en duurt eveneens 20 à 30 minuten. De babyshower heeft een vrolijker karakter. Via bepaalde handelingen, teksten en muziek worden de baby en ouders op een originele manier ontvangen. Indien gewenst kunnen wij bemiddelen voor de zaalhuur, live-muziek of de catering tijdens het kraamfeest dat aansluitend plaatsvindt.

Wat bieden jullie tijdens het kraamfeest?

Tijdens het kraamfeest kunnen we voor een ceremoniemeester zorgen en voor een speciale kinderhoek. De gasten heten we op een originele manier welkom en geven we een leuke herinnering mee bij het weggaan. Elk kraamfeest is maatwerk. We staan open voor allerlei wensen en er is heel veel mogelijk. Dat geldt overigens voor beide vieringen. Wij vinden het leuk om er iets heel speciaals van te maken. Ons motto is dan ook: haal meer uit uw kraamfeest.

Kunnen mensen die religieus zijn, maar iets anders willen, ook terecht bij Ornatus?

Natuurlijk, desgewenst kunnen wij ook zorgen voor meer religieuze aspecten in zo’n viering.

Ben je zelf gelovig?

Ik ben zelf ook gelovig en vind het heel belangrijk stil te staan bij speciale gebeurtenissen in het leven

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen