Koken met Kerst


De inwendige mens wordt met Kerstmis vrijwel nooit vergeten. We eten toch vaak net iets feestelijker dan op een gewone zondag. Amateur-koks wijden zich met plezier aan een x-gangen diner. Anderen peinzen zich suf wat ze dit jaar op tafel moeten zetten. Kies datgene wat bij uw voorkeur, uw gasten, culinaire capaciteiten en portemonnee-inhoud aansluit. VanHarte schrijft hierin niets voor. Wij helpen wel graag met tips en suggesties.

Gretige gasten

Veel mensen kunnen en willen alles eten. Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld absoluut niet van vis houden. Of vegetariër zijn. Sommigen moeten rekening houden met een bepaald dieet. En ook voedselallergieën lijken steeds vaker voor te komen. Het zou heel vervelend zijn als iemand ziek wordt of niet gezellig mee kan smullen. Vraag uw gasten daarom ruim op tijd waar u rekening mee dient te houden.

Alleen is maar alleen

Schroom niet om iemand om hulp te vragen. Het is wellicht een idee om met een kookmaatje te werken. Gezellig, praktisch en stressreducerend. Leg vast wie waar verantwoordelijk voor is. Om culinaire misverstanden te voorkomen!

De eerste keuze

U hebt uw eters in kaart gebracht en rekening gehouden met voorkeuren en eventuele eetbeperkingen. De volgende stap is het kiezen van de gerechten. Bepaal het aantal gangen dat voor u acceptabel en haalbaar is. Zoek op internet, in kookboeken en tijdschriften naar menusuggesties. Let op in restaurants en vraag advies aan de kookgekken in uw vrienden- of familiekring.

Planning en uitvoering

In onze VanHarte KerstFeestPlanner vindt u een aantal tips voor de boodschappen en het diner. Probeer ruim op tijd recepten uit als u zich niet zeker voelt. Doe de boodschappen in etappes en check een paar dagen voor de grote dag of u echt niets vergeten bent. Maak een kookdraaiboek voor de dag zelf als u dat prettig vindt. Dit geeft rust terwijl u de diverse gerechten voorbereidt.

Vergeet niet dat de gasten u ook willen zien en spreken. Eet dus lekker mee in plaats van bezweet boven het fornuis te blijven hangen. Zijn er hapjes, drankjes en gerechten die u kunt bereiden voor uw gasten arriveren? Doe dit dan zeker. Het zal uw Kerstdag een stuk relaxter maken.

Bij onze Thema’s voor Kerstdiners vindt u onze suggesties voor Kerstmenu’s en links naar receptensites. Ken uw Kerstdrank geeft u een aantal dranktips die bij het seizoen passen. Voor lekkernijen bij de koffie kunt u terecht bij de rubriek Zoete Kerst. Voor geïnteresseerden hebben wij wel een aantal tips verzameld over ‘hoe het hoort’. Kijk hiervoor bij Kersttafeltje-dek-je.

Wij wensen u veel succes en alvast smakelijk eten.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen