Knutselfeest


Dol op knutselen? Een knutselfeest vergt wel wat voorbereiding en begeleiding, maar is vaak een doorslaand succes. En er zijn knutselprojecten genoeg te bedenken!

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Uitnodigingen
Rosemarie: “De uitnodigingen waren gemaakt in kleine gekleurde lijstjes. Mijn dochter schreef zelf op het papier de naam van ieder kind en versierde dat. Een leuke tekening kan ook. Op de achterkant van het lijstje zette ik ‘uitnodiging’ en tussen het karton en de achterwand zat een gevouwen briefje met daarop de tekst voor de uitnodiging. Daarop vroeg ik ook iedereen een schort mee te nemen.”

Aankleding

Een knutselfeest stelt niet zulke hoge eisen aan de aankleding, maar wel aan de voorbereiding. Zorg dat u voldoende spullen in huis heeft. En probeer uw knutselprojecten ook altijd van tevoren even uit.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Placemat beschilderen

Margreet: “Wij hadden dit keer gekozen voor het beschilderen van een placemat. Hiervoor heb je nodig: 

  • stofverf, ook stiften zijn heel goed te gebruiken.
  • stof om placemats van te maken, het liefst aan de onderzijde geplastificeerd (kun je kopen op de markt)
  • biasband om de randjes af te werken.

U kunt in principe elke vorm gebruiken voor de placemats, maar een ovale/normale vorm is het mooist. Ik had de placemats van tevoren gemaakt, en afgewerkt met biasband. Samen met dochter Anne heb ik de https://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images uitgekozen die ze er op wilde hebben, in dit geval Disney-figuren. De Pokémon zijn nu erg actueel en op internet, maar ook via de ruilhttps://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images, zijn schitterende afbeeldingen te vinden. Uitvergroten onder het kopieerapparaat en klaar ben je. Voor de jongere kinderen kunt u het beste https://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images met grote vlakken kiezen en zo min mogelijk kleine details. Om het plaatje op de stof te krijgen, gebruikte ik een speciale pen, waarmee je van de tekening een strijkpatroon maakt en dat op de stof strijkt. U kunt ook proberen om de tekening over te trekken, als u deze tegen het licht houdt.”

Bloemschikken
Rita: “Voor de negende verjaardag van mijn dochter heb ik een bloemschikfeestje georganiseerd. In de garage had ik de behangtafel uitgeklapt (dit is voor die leeftijd een prima werkplek; precies op hun werkhoogte). Ieder kreeg een terra-bloempotje en daarin een plastic zakje. Met een beetje hulp sneden ze elk een stuk oase op maat. Daarna zijn we stapje voor stapje een bloemstukje gaan opbouwen. Veel materialen vind je in de natuur of in de tuin. Eerst hebben we een basis gemaakt van veel groensoorten. Nadat iedereen dit voor elkaar had, kregen de kinderen een aantal bloemen die ze over het stukje mochten verdelen. Het resultaat mocht er wezen en menig moeder was jaloers op haar kind. De kinderen waren ook erg enthousiast.”

Berenkoppen en sieraden
Petra: “Knutselen is een van de favoriete bezigheden van mijn dochters (bijna 5 en bijna 7). Dit kan variëren van maskers maken tot hoedjes versieren. Als thema hadden we de laatste keer een ‘berenfeest’. Ik had van karton berenkoppen geknipt die alle kindjes mochten versieren en beplakken. Twee gaatjes erin, elastiekje erdoor en klaar is het masker. Dit kan natuurlijk ook met hoedjes etc. Het maken van ‘sieraden’ van rietjes is ook heel leuk. Knip gekleurde rietjes in stukjes en rijg die aan een touwtje. Van karton kan je ook nog bloemetjes maken om er eventueel. bij te hangen.”

Fotolijstjes
Jenny: “Toen onze dochter Manon 6 werd heeft ze op haar kinderfeestje fotolijstjes gemaakt. Koop hiervoor houten lijstjes, flesjes lijm (hoeft echt niet met een lijmpistool) en verzamel op het strand schelpen (of neem macaroni of iets dergelijks). De schelpen plakken ze op de rand.”

Marian: “Voor de zesde verjaardag van onze dochter Celine hebben we ook fotolijstjes versierd. Hier nog een paar tips. In de hobbywinkel kocht ik een tube silicona supertite lijm. Dit plakt heel goed. Wij gebruikten namelijk naast schelpjes ook stukjes boa en lint waar ik van tevoren strikjes van had gemaakt. Ik had ook een stickervel met glitterhartjes en glitterballonnetjes gekocht. Dit vonden de meiden prachtig (als het maar glimt!). Vooraf had ik alles verdeeld, zodat elk kind een eigen kopje had met knutselspulletjes. We hebben ook zand gestrooid op de lijstjes (ieder kreeg een stukje zelfklevend papier, simpele vierkantjes zijn al leuk). Tot slot werden de gaatjes opgevuld met glitterstifen. Je moet dit aan het eind doen om geknoei te voorkomen Glitter is namelijk nogal vloeibaar.”

Tekenen en schilderen

Rosemarie: “Voor mijn dochter die zes werd heb ik een teken- en schilderfeest gehouden.

  • Bij binnenkomst heeft iedereen met vingerverf een handje gezet op een grote felicitatiekaart voor de jarige en deze verder versierd. Daarna hebben we deze op de deur gehangen.
  • Penselen verstoppen. Ieder moest twee kwasten zoeken die in de huiskamer waren verstopt.
  • Schilderen en tekenen.
  • Schilderijendans. De lijsten had ik even ontdaan van het glas en daarmee hebben we schilderijendans gedaan. Dit is een soort stoelendans, maar dan met de lege lijsten op tafel. Aansluitend gewoon even lekker dansen.
  • Chips eten met kwasten. Dobbelen en wie zes gooit mag met kwasten chips eten totdat de volgende weer zes gooit en mag gaan eten.
  • Pictionairy op een whiteboard.
  • Kleurenbingo. Een leuke plaat met overzichtelijke delen voorzien van nummers 1 t/m 6 en dan dobbelen. Het vakje met het behorende cijfer moetsen ze inkleuren en wie het eerste zijn plaat vol heeft, is de winnaar.”
Hapjes en drankjes

Happy Meal
Rosemarie: “Ze hebben veel lol gehad met het eten van kleurkwasten (=snoep) waardoor ze een hele gekleurde tong krijgen. Maak ook eens zelf een Happy Meal. Bewaar oude dozen van Mc Donalds of gebruik een papieren zak of leuk doosje. Doe hierin frietjes in een koffiefilter, knakworst of kroket, pakje drinken, een cadeautje, een paar snoepjes en een toetje.”

Mee naar huis

Zelfgemaakt
Rita: “In plaats van de eeuwige, fantasieloze snoepzak kreeg elke gast een persoonlijk, zelfgemaakte herinnering mee.”

Groepsfoto
Jenny: “Wij hebben een groepsfoto gemaakt en deze na een paar dagen bij iedereen bezorgd.”

Knutselspullen
Rosemarie: “Als afscheidscadeautje een leuke (stempel)stift, klein boekje, mini verfdoosje etc.”

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Workshops
Margreet: “Ik weet dat op veel plaatsen instructrices zijn die cursussen en misschien ook kinderpartijtjes verzorgen, waar de kinderen zelf een tas of iets anders beschilderen. Meer informatie hierover kunt u vast krijgen via de site van Kippers, een importeur van textielverf en veel andere hobbyproducten.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen