Kersttafeltje-dek-je: Tafeltje-dek-je, Versier eens een tafel, Hou het veilig


Een in Kerstsfeer gedekte tafel geeft cachet aan uw diner en draagt bij aan een feestelijke stemming. En zeg nou zelf.. u hebt het diner lang voorbereid en het ziet er allemaal smakelijk uit. Dan is het toch extra leuk om ook aandacht te besteden aan de directe omgeving van al dat lekkers. Wat zijn leuke manieren om uw tafel feestelijk te bekleden? Hoe dekt u een tafel op de juiste manier?

Tafeltje-dek-je

De regels van bestek van buiten naar binnen, wijnglazen rechts en broodje links kent u wellicht al. Bij veel gangen en een combinatie van vlees en vis kan het aardig ingewikkeld worden. Hier vindt u onder andere https://vanharte.nl/wp-content/uploads/Images met voorbeelden, gerangschikt naar hoeveelheid gangen en soort menu.

Wilt u zich verder verdiepen in de etiquette omtrent feestelijk tafelen en gastheerschap? Over dit onderwerp zijn volop boeken verschenen. Ook op de site Omgangsvormen vindt u allerlei passende informatie. Hier kunt u ook vragen stellen over specifieke omgangsvormen.

TIP:

zoals in de VanHarte KerstFeestPlanner reeds staat aangegeven, check tijdig uw voorraad servies- en glaswerk en bestek.

Versier eens een tafel

Voor tafeldecoratie zijn even veel mogelijkheden als persoonlijke voorkeuren. Een algemene tip is om het niet te bont te maken. U wilt niet dat de tafeldecoratie het eten overschaduwt. De bedoeling is juist om uw tafel een feestelijke achtergrond en ondergrond voor uw diner te laten zijn.

Kies daarom één of twee basiskleuren die passen bij uw servies en tafelkleed. Een mooi linnen tafelkleed en dito servetten staan klassiek en verzorgd. Met decoraties kunt u het geheel een persoonlijk tintje geven. Te vol of te hoog is niet handig. Er moet voldoende ruimte overblijven voor de diverse gerechten. En uw gasten moeten elkaar kunnen zien tijdens de gesprekken aan tafel.

Kaarsen en zo

Voor versiermateriaal adviseren wij u om een hobbyzaak en tuincentrum te bezoeken. Er is enorm veel keuze. Mooie glazen schalen water met drijfkaarsjes en verse bloemen staan heel feestelijk. Of kies voor één centrale decoratie die in het midden van de tafel staat. Een mooie schaal waarin u natuurlijke materialen legt als mos, kastanjes en dennenappels. Aangevuld met een aantal mooie kerstballen in uw gekozen basiskleur. Zet elders op de tafel mooie kandelaars met kaarsen in hetzelfde kleurschema.

Sneeuwhuisjes

Een ander idee is om ‘sneeuwhuisjes’ neer te zetten. U kent ze vast nog wel. Winterafbeeldingen in een glazen stolpje waar het gaat sneeuwen als ermee wordt geschud. Ze staan leuk op tafel, passen bij het seizoen en nemen niet te veel ruimte in beslag. Zo heeft u ook meteen een leuk weggevertje voor uw gasten.

Kerststoelen

Bent u handig met de naaimachine en heeft u wat tijd over? Koop een feestelijke Kerststof en maak hoezen voor uw stoelen. Voor het ‘af’-effect, maakt u van dezelfde stof linten waarmee u uw tafel versiert.

TIP: lees ook onze andere versiertips voor de Kerst-aankleding van uw huis.

Hou het veilig

Tenslotte willen wij de veiligheid nog even benadrukken. Brandende kaarsen zijn vrijwel niet weg te denken van een Kersttafel. Plaats deze echter wel tactisch. Probeer rekening te houden met losse kledingaccessoires (sjaaltjes bijvoorbeeld), lange haren en wiebelende tafels. Ook kinderen kunnen onverwacht uit de hoek komen. Hou altijd blusmateriaal (een emmer water) gereed.

Wij wensen u een mooie en gezellige Kersttafel toe!

Meer tips >> 1 2

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen