Het Vanharte Goede Voornemensspel


fIeder jaar wagen velen van ons zich wel weer aan een paar goede voornemens. Het lukt niet altijd, maar het plezierige is dat er na een jaar weer een nieuwe kans komt. Vindt u het leuk om het eens op een hele andere manier aan te pakken? Misschien is het VanHarte Goede Voornemensspel wel iets voor u. U kunt het zowel op Oudjaarsavond als Nieuwjaarsnacht of -dag spelen. Maak wat lekkere hapjes erbij en hou het ludiek!

Voornemens

Het spel is voor 4-8 deelnemers. Iedere deelnemer schrijft drie goede voornemens op. Deze moeten heel duidelijk zijn en eerlijkheid is geboden. Voorbeelden zijn:

  • Ik ga dit jaar na 10 jaar eindelijk weer eens Carnaval vieren.
  • Ik ga actief op zoek naar een nieuwe baan
  • Ik ga een paar keer per week naar de sportschool
  • Ik schenk elke maand 25 Euro aan een goed doel

Iedere deelnemer voorziet zijn lijst van naam en handtekening. Bij elk voornemen zet hij een tegenprestatie of een geldbedrag. Zo’n tegenprestatie kan uiteraard één van de goede voornemens zijn. Daarmee slaat u twee vliegen in één klap!

Tegenprestatie

U bedenkt tegenprestaties. Hoe onwaarschijnlijker het is dat uw goede voornemen wordt geraden, hoe groter de tegenprestatie. Tegenprestaties zijn vooral heel bruikbaar wanneer u het spel met uw gezin speelt. Voorbeeld (bij 4 deelnemers)

  1. wordt niet geraden: ik zal elke dag de afwasmachine uitruimen
  2. wordt 1-2 keer geraden: ik zal elke zondag koken
  3. wordt 3-4 keer geraden: ik help mijn zus 1 x per week met haar huiswerk.
Geldbedrag

De hoogte van het bedrag is gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat uw goede voornemen wordt geraden door de anderen. Hoe minder waarschijnlijk u dat inschat, hoe hoger het bedrag. De hoogte van de bedragen bepaalt u uiteraard als groep. Een voorbeeld (bij 8 deelnemers)

  1. wordt niet geraden: 25,- Euro
  2. wordt 1-2 keer geraden: 20,- Euro
  3. wordt 3-5 keer geraden: 10,- Euro
  4. wordt 6-7 keer geraden: 5,- Euro

Vervolgens krijgt iedere deelnemer een nieuw blad. Op dit blad schrijft hij op wat hij denkt dat de voornemens van de andere spelers zijn. Iedereen levert zijn papieren in. De spelorganisator trekt zich terug en brengt de resultaten in kaart. Per deelnemer wordt opgeschreven hoe vaak elk voornemen is geraden.

Resultaten Tegenprestatiespel

Leg de verschuldigde tegenprestaties per deelnemer vast op papier. Laat de deelnemer hiervoor tekenen. Op ludieke wijze houdt u het zo officieel mogelijk. De persoon die de minste tegenprestaties op zijn lijstje heeft staan, heeft gewonnen. Zorg voor een leuke prijs.

Resultaten Geldspel

Tel op wat de deelnemer aan de pot schuldig is.

Voorbeeld John

  • Voornemen 1: Ik ga elke zaterdag met mijn zoon naar het voetbal (2 x geraden)
  • Voornemen 2: Ik ga mijn baas om salarisverhoging vragen (4 keer geraden)
  • Voornemen 3: Ik ga eindelijk de kelder opruimen (niet geraden).

John is de pot dus 55,- Euro schuldig.

De persoon die de pot het minst moet betalen, heeft gewonnen. Zorg als spelorganisator voor een symbolisch prijsje. Diegene die het meest moet betalen, bepaalt wat er met het geld gebeurt. Misschien wordt er een feestje of etentje van gegeven voor alle deelnemers. Of het wordt aan een goed doel geschonken.

Leuke bijkomstigheid

Het spel zorgt ervoor dat je heel intensief met je eigen voornemens en die van anderen bezig bent. Het zogenaamde ‘stok achter de deur’-element. Ook leuk om als feestgezelschap bij het volgende Oud & Nieuw-feest alle voornemens er weer eens bij te pakken. Misschien nog een prijs voor de meest succesvolle ‘voornemer’?!

Hulpdocumenten

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij wat conceptdocumenten voor u gemaakt. U kunt ze downloaden als Word-documenten.

Veel plezier en succes bij het in praktijk brengen van uw goede voornemens!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen