Het Aanzoek


Bij VanHarte vindt u veel handige trouwfeesttips. Voordat u deze tips kan gaan inzetten, moet het wel eerst zover komen. En er zijn verschillende wegen die naar de beslissing leiden. Soms gaat het in de loop van een gesprek. Op een willekeurige avond samen op de bank. Of tijdens een etentje. “We wonen x jaar samen, zullen we gaan trouwen?”

Nog steeds worden er offici�le aanzoeken gedaan zoals dat vroeger gebeurde. Hoewel, er verandert steeds meer. Hij vraagt haar, zij vraagt hem. Hij vraagt hem. Zij vraagt haar. Zomaar een paar varianten die in het nieuwe millennium gebruikelijk zijn.�

VanHarte schrijft niet voor hoe het hoort. Wel willen we u graag wat idee�n meegeven. Voor wanneer al u van plan bent uw partner ten huwelijk te vragen. Het is natuurlijk aan u om te kijken wat het beste bij u en uw partner past. Is het doelwit van uw geplande aanzoek wat verlegen? Dan is een aanzoek in een overvol voetbalstation waarschijnlijk niet zo geschikt. Een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-type? Kies een manier die dit motto onderschrijft. Onderstaande tips kunnen u helpen een geschikte aanpak te kiezen. Wees creatief, combineer suggesties en geef er uw eigen invulling aan.

Traditie in ere houden

Deze aanpak hoort van oudsher bij het traditionele ‘hij vraagt haar’-scenario. Maar ook voor een ‘zij vraagt hem’ of ‘hij vraagt hem’ kan deze aanpak effectief zijn. Wat is eigenlijk deze traditionele aanpak? Essentieel is dat u toestemming vraagt aan de vader van de bruid (of moeder of beide ouders of voogd(en)). Voordat u uw partner vraagt. Bel de ouder voor een persoonlijke afspraak. Leg tijdens dit persoonlijke onderhoud uit hoeveel u van uw partner houdt en dat u de rest van uw leven met hem of haar wilt doorbrengen.

Zodra u ‘de zegen’ van de vader van de bruid heeft gekregen, is het echte huwelijksaanzoek aan de beurt. Cre�er een romantische ambiance. Gebruik eventueel een van de andere suggesties op deze pagina. Zorg voor bloemen, champagne en tissues. De vraag “Wil je met me trouwen” dient absoluut met ��n knie op de grond plaats te vinden.�

Iedereen mag het weten

Niet zo geschikt voor het verlegen of teruggetrokken type. Ook is het bij dit scenario een goed idee dat u enigszins de reactie van uw partner in kunt schatten. Bijvoorbeeld omdat u al eerder samen over trouwen hebt gesproken. Kies een publieke lokatie (een feest, caf�, restaurant, voetbalstadion). Vraag om ieders aandacht en confronteer uw partner met de grote vraag. Andere zeer publieke vraagwijzen zijn via de radio of televisie, lokaal dan wel nationaal. Dit vraagt durf en doorzettingsvermogen. Ander opties zijn reclamemedia zoals een reclamevliegtuig of diareclame in de bioscoop.

Verloofd met ring

In veel Engelssprekende landen leidt een huwelijksaanzoek nog steeds automatisch tot een ‘engagement’ (verloving). De man biedt zijn toekomstige bruid een verlovingsring aan, eigenlijk altijd met steen. De redactie van VanHarte onderzoekt nog hoe gebruikelijk verloven is in ons landje en hoe mensen dit aanpakken. Mocht u hier ervaring of idee�n over hebben, horen wij dit graag natuurlijk. Het ‘Verloofd met ring’-aanzoek is nogal traditioneel. Maar geef er gerust uw eigen draai aan. Vraag uw juwelier om advies voor de ring(en). U zou ook de ondertrouw kunnen bezegelen met een ring.

Sportief en avontuurlijk

Mogelijk deelt u een passie voor parachutespringen, wilt u een keer een ballonvaart maken of abseilen. Of u heeft elkaar ontmoet bij of tijdens een voetbalwedstrijd of tennispartij. Doe in deze gevallen uw aanzoek tijdens een bezoek aan een goede voetbal- of tenniswedstrijd of wanneer u samen voor het eerst uit het vliegtuig springt of in een ballon boven Nederland zweeft. Dit kunt u al dan niet in het openbaar doen.

Vervul een wens

Misschien dat uw geliefde altijd al een keer heeft willen bungeejumpen. Of samen met u in een gondola Veneti� heeft willen doorkruisen. Misschien wil hij of zij al tijden een hond. Vervul de wens en koppel er uw aanzoek aan. Uw partner weet hiermee ook dat zijn of haar wensen belangrijk voor u zijn.

Symbolische lokaties

Waar hebt u elkaar ontmoet? Waar vond de eerste kus plaats? Het is intiem en persoonlijk om samen terug te gaan. Laat op deze voor u bijzondere plek het huwelijksaanzoek plaatsvinden.

Over de grenzen

Bepaalde steden, zoals Veneti�, Parijs en Praag, staan bekend om hun romantische sfeer. Of misschien wil uw partner al tijden een keer een bepaald plekje op onze aardbol bezoeken. Het is het leukste wanneer u uw partner geheel onverwachts mee kunt nemen. Regel zijn of haar vrije dagen en geef net genoeg tijd om de koffers te pakken. Doe wat research naar de lokatie van uw keuze en beslis voor u gaat, waar en hoe het aanzoek plaatsvindt.�

Artistiek en origineel

Gebruik uw bijzondere talenten. Of u nu goed kunt zingen, schilderen of boetseren. Zing uw aanzoek, beschilder uw partners kussensloop. Kortom, gebruik uw fantasie. Indien uw partner u vraagt een televisieprogramma op te nemen, zet uw aanzoek voor of na het programma op de videoband. Neem uw partner mee naar het strand of de duinen. Uw aanzoek hebt u dan al in het zand vastgelegd of u doet het ter plekke.

Betrek de kinderen

Indien u – al dan niet samen – kinderen heeft, is het leuk hen bij het aanzoek te betrekken. Enigszins riskant, want geheimen bewaren is moeilijk voor kinderen. Het hangt dus een beetje af van de leeftijd en het type kind. U kunt bijvoorbeeld een video opnemen waarin u de kinderen interviewt over trouwen. En met name over uw voorgenomen huwelijk. Laat de video zien voor, na of tijdens uw aanzoek.

Cyberspace-ideetjes

Misschien heeft u elkaar ontmoet via internet. Dit komt steeds meer voor. Of u bent beide fervente internetgebruikers of chatters. Er zijn sites waar u tegen vergoeding een webpagina op maat kunt laten maken. Misschien beschikt u zelf over de technische kennis om zo’n pagina te maken. Of u schakelt een behulpzame vriend in. Installeer deze pagina als startpagina op de computer van uw partner en wacht af.�

Sinterklaas

Geef uw partner met Sinterklaas een stapel chocoladeletters. Na veel gepuzzel ligt er dan de zin: ‘wil je met me trouwen?’ Koop uw letters op tijd, zodat alle letters die u nodig heeft er nog zijn!

Altijd geldt: doe het op uw eigen manier. VanHarte wenst u veel succes, moed en een bevestigend antwoord toe!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen