Harry Potter-feest in de praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

Figuurzagen

Anne: “Ga met de kinderen op het Harry Potterfeest een figuur uit de film figuur zagen. Dit is een groot succes. Vooral Hedwig vinden de kinderen prachtig om te maken. En Harry Potter op de bezemsteel. Daarna kun je het figuur gaan verven of met wasco inkleuren.”

T-shirt

Annemiek: “Je kunt ook heel leuk een T-shirt verven van een afbeelding van Harry Potter. Bijvoorbeeld uit een kleurboek, eventueel vergroten of verkleinen op het kopieerapparaat. Zet deze met carbonpapier op de T-shirts en trek met een zwarte stofstift de lijntjes over. Laat de kinderen de afbeelding zelf inkleuren met textielverf of textielstiften. Grotere kinderen kunnen het misschien al wel helemaal zelf.”

Heksenbezems maken 

Corine: “Voor de wat jongere kinderen. Een bamboestok (die ze als ondersteuning van planten gebruiken) en twijgen uit het bos. Laat ze zelf een bosje bij elkaar zoeken. Je steekt de bamboestok ertussen, bindt het geel met touw of een bindlintje vast en je hebt een heksenbezem. Je kunt met een voetbal of ballonnen nu ook zwerkbal spelen.”

Knutsels

Mandy: ” De kinderren kunnen met pulp de spiegel maken of de merken van Zweinstein of de goude snaai.”

Onzichtbare opdrachten en buttons

Wilma:

  • “Met citroensap kun je onzichtbaar schrijven om later de tekst weer tevoorschijn te toveren (voor een warmtebron houden), Heel geschikt om geheime opdrachten te geven en/of als activiteit.
  • geef kinderen een ‘button’ met hun afdelingwapen. Zelf maken van karton met een gekopieerd plaatje erop geplakt en een klein speldje. Kunnen ze ook zelf als activiteit natuurlijk. Laat ruimte voor de naam.”

Ook voor grote mensen

Martijn: “Mijn moeder heeft de organisatie voor een Harry Potter Kerstdiner op zich genomen. Ook voor volwassenen, wel te verstaan. Daarbij komt natuurlijk iedereen als een of ander Harry-Potterfiguur. Zo zullen Hermelien, prof. Anderling, Krinkel, Hagrid, Zwamdrift, Perkamentus, Sneep (ikzelf) en vele anderen hun opwachting maken. Vermeldenswaardig is mijn vader met zijn Krinkel-outfit, compleet met een eng masker van Jeweetwel op zijn achterhoofd onder de tulband. Naast spelletjes is vooral het menu bijzonder, met ook allerlei gekke gerechten (met dank aan de groene ketchup van Heinz). Ik ben benieuwd…”

Met 50 kinderen

Regina: “Wij hebben een Harry Potter feest voor 50 kinderen gehouden. Op de uitnodiging stond dat je verkleed moest komen. En voor de kinderen die niets hadden, was er een verkleedhoek gemaakt waar ze nog wat uit konden kiezen. We hebben echte jassen gemaakt met wijde mouwen en een puntmuts. Voor elke afdeling en voor de leiding met rood, geel, blauw en groen lint afgezet.

Sorteren
Bij binnenkomst moesten de kinderen bij de sorteerhoed gaan staan. Professor Anderling vroeg de naam van het kind, en vertelde dit door een babyfoon aan de sorteerhoed. Daaronder stond een luidspreker en een eind verder zat iemand met een microfoon. Die kon het kind bij de naam noemen en er iets over zeggen. Bijvoorbeeld ‘jij bent erg sterk en wilt graag groot zijn, jij mag naar Zwadderig en veel punten verdienen’. Bij het indelen kregen de kinderen een kaartje om hun nek met het wapen van hun eigen afdeling. De kinderen waren erg onder de indruk.

Versiering
De ruimte was versierd met allemaal afbeeldingen van de school en van elke afdeling hing er een wapen. Kerstverlichting met sterren aan het plafond gaf een mooie sterrenlucht. Verder verlichtingseffecten, zoals laserlicht, lichtslangen, gekleurde draaispots en een glitterbal met een lamp erop. De bar was de uilenpostservice. Kleine kaartjes met het wapen van de uilenpostservice erop waren consumpiebonnen.

Spelletjes
Voor elke afdeling was een woordzoeker gemaakt, waar een slagzin uit moest komen. Als die goed was, kon je 50 punten voor je afdeling verdienen. Verder werd het ‘ren je rot’-spel gespeeld, konden de kinderen met kringspelletjes en met een spel pand verbeuren punten verdienen. Ook werd er door de leiding punten uitgedeeld ald iemand er mooi uitzag of iets leuks of geks deed. Zo werd er per afdeling goed de stand bijgehouden.

Snoepjes
Natuurlijk was er voldoende snoepgoed om uit te delen. Spekkies, lolly’s, mini-cakejes, muntendrop etc. Aan het einde van de avond werd de winnende afdeling getrakteerd op een extra lekker cakeje.”

Groot succes

Marian: “Hierbij het verslag van het Harry Potter-feestje voor de tiende verjaardag van mijn zoontje. Het is een grandioos succes geworden.

De gasten arriveerden om 14.00 uur op Kings Cross Station en moesten toen geblinddoekt zonder vrees door een ‘dichte’ deur lopen. Daarna spelletje gedaan voor het geven van de cadeautjes en cake versierd (blijft leuk). Toen iedereen klaar was met de cake en drinken, hebben we de groep in tweeën gedeeld, Zwadderich en Grifoendor. Dit hebben we gedaan door lootjes te trekken uit een heksenhoed (sorteerhoed). Daarna is de ene groep bezems gaan maken (de stelen van takken van een pas gerooide boom bij mijn vader in de buurt en de haren van de thuis gesnoeide bolacazia). De andere groep ging brillen maken van zwart fotokarton en een cape van een vuilniszak. Daarna gewisseld.

Zwerkbal
Toen iedereen alle atributen klaar had, zijn we buiten op een veldje in de buurt Zwerkbal gaan spelen. Dit vonden ze ontzettend leuk. Mijn groene snaai was te opvallend en te groot maar de kinderen genoten ervan.
Helaas begon het te regenen en moesten we weer naar binnen. Iedereen kreeg een chocokikker (zelfgemaakt van een winegumkikker gedompeld in gesmolten chocola). En nog een zakje chips en wat te drinken. Toen volgde de Harry Potter kwis.

Om de magen te vullen, hebben we aan het eind van de middag frietjes gegeten. Om 18.00 uur zijn we de kinderen thuis gaan brengen (uiteraard kregen ze nog een aandenken in de vorm van een boekenlegger (op 160 grams papier, aan twee kanten geprint en netjes uitgesneden) en een puntzakje met snoep.

Uitnodiging
Ik heb vooral veel leuke reacties gekregen op de uitnodigingen. Deze had ik gemaakt van 160 grams wit papier, geel gekleurd met thee, en daarna hier de brief op geprint in groene inkt in het HP-lettertype (te vinden op www.dreuzels.com) en met een HP-watermerk. Daarna de rand van de brief afgebrand.

Alles bij elkaar is het een zeer geslaagde verjaardag geworden. Het is wel meer werk dan gaan zwemmen of schaatsen, maar het was ook wel veel leuker!”

Op school

Isha: “Op school was er een Harry Potter dag. ‘s Ochtends werden we eerst gesorteerd. We kregen een grote kartonnen hoed op en een koptelefoon met een van tevoren ingesproken bandje. Op het bandje was de stem van de sorteerhoed die zei in welke afdeling je zat. Toen moesten we allemaal een tovenaarsnaam verzinnen en moesten we het schoolllied zingen. De juf speelde de vervanger van proffesor Anderling, want Anderling zelf was ziek en kon niet komen.

Zwerkbal
Toen gingen we naar de gymzaal en daar speelden we zwerkbal. Het ging een beetje anders, op de grond. Telkens speelden twee afdelingen tegen elkaar en de anderen zaten aan de kant en moesten een tennisballetje overgooien. Dat was de snaai. De beukers waren ballen die naar elkaar moesten worden gegooid.

‘s Middags gingen we toneelstukjes doen. Iedereen had iets voorbereid. Het konden ook dansjes zijn. Er ging toen ook een bak met snoepjes rond. Er zat bijvoorbeeld heksendrop in en kikkertjes. En chocokikkers met suiker erin. Die waren nog over van 5 december. Iedereen was de hele dag ook verkleed. Als je ‘s ochtends naar binnen wilde, moest je het wachtwoord weten. Dit stond op de uitnodiging (een brief van Zweinstein). Het was een hele leuke dag!”

Foppe

Kristy: “Grote klapper was de komst van Foppe (vader van de jarige) die de popcorn had weggetoverd. Daarvoor in de plaats lagen er waterballonnen, die mochten uiteraard naar Foppe worden gegooid.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen