Ei, ei, eierspelletjes


Pasen is een uitstekend moment voor spelletjes. Vermaak uw gasten en eigen gezin voor, na en tijdens het Paasontbijt met een selectie uit onderstaande lange reeks eierspelletjes. En vergeet natuurlijk het versieren, verstoppen en zoeken van de eieren niet….. Geen zin in spelletjes? Kijk eens bij de Paasknutsels, misschien vindt u daar wel iets van uw gading.  

Let the games begin…

  • Eiergooien: dit is een ‘gouwe ouwe’. Ga twee aan twee tegenover elkaar staan. Neem een rauw ei en gooi dit over. Steeds als het ei heel blijft, kan er verder worden gespeeld. Zet wel steeds een stap naar achteren. Wie de langste afstand kan overbruggen zonder dat het ei kapot gaat is het winnende koppel. Misschien is het handig om dit spel buiten te spelen…
  • Eiertikken: voor aan de ontbijttafel. Twee personen tikken hun hardgekookte ei tegen elkaar aan. Zo proberen ze het ei van de ander kapot te tikken. Voor elke barst of deuk kunnen punten worden gegeven. Maar pas op: wie zijn ei te hard tegen dat van de tegenstander tikt……zit soms zelf met een kapot ei. Hoe meer barsten of deukjes het ei al heeft, hoe moeilijker het wordt.
  • Eierrace 1: vervoer een ei (gekookt of van chocola) op een lepel via een paar hindernissen. U kunt dit spel individueel spelen, maar ook in groepjes. In dat geval wordt het ei aan het eind van de hindernisbaan aan de volgende van het groepje overgegeven en gaat het er om welk groepje het eerste klaar is.
  • Eierrace 2: breng eieren via een estafette naar de overkant. Hierbij moet u op handen en voeten het ei met de neus naar voren duwen en zo naar de finish vervoeren.
  • Eierdans: leg een aantal eieren op een hoopje in een cirkel. Gebruik hiervoor nepeieren van plastic of piepschuim. Geef elk ei een gekleurde stip, zodat elk kind zijn eigen ei(eren) terug kan vinden. Probeer nu al hinkelend met uw voet de eieren uit de cirkel te krijgen. Dit is niet gemakkelijk. U kunt het nog moeilijker maken door de handen in de zij te laten zetten.

Nog meer…

  • Paashazenspel: verdeel de groep in tweeën. Het ene team krijgt een mandje dat één van de spelers op de rug doet. Deze speler gaat in een grote cirkel staan. Om de cirkel heen staat het andere team, zij zijn de verdedigers. De rest van het eerste team probeert nu zoveel mogelijk eieren in de mand van hun eigen paashaas te gooien. Hierbij worden ze gehinderd door de tegenpartij. Alleen de paashaas mag in de cirkel lopen. Alle anderen moeten buiten de cirkel blijven.Gebruik hiervoor nepeieren. Eventueel maakt u ze van stof, gevuld met kussenvulling. Zo zijn ze vaker te gebruiken. Speel het spel een bepaalde tijd of tot de eieren op zijn. Eieren die in de cirkel op de grond liggen, mogen niet worden gepakt.
  • Gevulde eieren: maak van piepschuim eieren van ongeveer 15 cm hoog. Snij deze in zes stukken. Geef alle eieren een verschillende kleur en nummer de stukken van 1 tot en met 6. Leg alle stukken door elkaar op tafel. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt welk stuk ei (van de eigen kleur) wordt gepakt. Wie heeft het eerst zijn ei compleet?
  • Eiermemory: gebruik hiervoor plastic eieren die open kunnen (uit een surprise ei bijvoorbeeld). Vul er steeds twee met hetzelfde: macaroni, paperclips, een knikker enzovoort. Nu mogen de spelers om de beurt twee eieren laten rammelen en zo het bij elkaar horende paar eruit halen.
  • Eiermemory 2: Gebruik hiervoor plastic eieren of van piepschuim. Geef de onderkanten van twee eieren steeds dezelfde kleur stip. Leg de eieren zo in het gras dat de stippen niet te zien zijn. Draai om de beurt twee eieren om. Wie vindt de meeste paren?
  • Eiermemory 3: Maak vooraf een heleboel mooie eieren. Knip ze uit papier of karton en versier ze. Maak steeds twee dezelfde. Leg nu alle eieren op de kop op tafel en spelen maar.

En nog meer…

  • Boter, kaas en eieren: de Paasvariant op dit spel. Gebruik eieren en paashazen in plaats van kruisjes en rondjes. Het is ook leuk om hier een ‘levende’ variant van te maken. Hiervoor zijn acht personen nodig, verkleed als paashaas of als ei. Of met de kleuren geel en paars. Teken buiten op de stoep een vierkant met negen vakken. Om de beurt zet een team een speler in een vak. Laat de spelers gaan zitten, dan is er meer overzicht. Het team dat het eerst drie op een rij heeft, is winnaar.
  • Eierdans: ga in een kring zitten en geef op de muziek een ei door. Wie het ei heeft als de muziek stopt, is af. Variant: sta twee aan twee tegenover elkaar. Zolang de muziek speelt, gooien de paren het ei over. Als de muziek stopt, zijn degenenen zonder ei af. De anderen vormen weer paren en spelen door. Net zolang tot er één over is.
  • Eierkegelen: gebruik voor de kegels negen eieren in verschillende kleuren. Zet deze eieren rechtop, bij voorkeur op een zachte bodem, gras of zand. De bal is een wit ei (bij voorkeur hardgekookt). Het witte ei wordt naar de gekleurde eieren gegooid. Ra ra hoeveel gaan er om. Altijd spannend om te zien welke kant het ei nou oprolt……..
  • Jeux de oeufs: alle spelers krijgen twee eieren in dezelfde kleur. Er is één wit ei. Dit wordt neergezet. Van achter een lijn moet men nu proberen zijn eieren het dichtst bij het witte ei te krijgen. Een ware klus.

VanHarte wenst iedereen een speels paasfeest toe. Enne, eit smakelijk!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen