Dweilen met plezier


Dweilorkesten horen bij Carnaval. Op het web kwamen wij de site www.dweilorkesten.net tegen. We namen contact met ze op. Marcel Alberts, verantwoordelijk voor de PR en Evenementenorganisatie, stond ons graag te woord.

VanHarte: Dweilorkest, plezierkapel, je komt verschillende benamingen tegen. Zit daar nog verschil in?

Marcel:

Nee, dat is allemaal hetzelfde. Boerenkapel hoor je ook wel en een typisch Limburgse benaming is ‘Zaate Hermenie’. Het zijn groepen die op een leuke ontspannen manier muziek maken. Vrijwel altijd instrumentaal, heel soms met zang. Blaasinstrumenten zijn het hoofdbestanddeel. Van oudsher was het muzikaal niveau niet zo belangrijk. Dat is de laatste jaren echt veranderd. De kwaliteit is enorm toegenomen.

VH: Treden alle dweilorkesten op met Carnaval?

Marcel:

Dat verschilt heel sterk, ook per regio. Voor veel dweilorkesten is Carnaval de grootste bron van inkomsten. Sommige treden alleen op met Carnaval. Andere doen wel wat Carnaval, maar zijn veel drukker in de rest van het jaar. Denk hierbij aan braderieen, bruiloften en sportevenementen. Dit jaar was er een dweilorkest in Sydney bij de Olympische Spelen.

Het dweilorkest waar ik zelf in speel, heeft opgetreden bij het Big Brotherhuis in Almere in 1999. Dat was een eigen initiatief dat gevolgd werd door veel andere orkesten. Ook zijn wij ooit benaderd door Joop van den Ende. Dit resulteerde in een optreden in het programma “Wie ben ik”. Hier waren wij het te raden item. Het kan dus van alles zijn.

VH: Waaruit bestaat het repertoire van een dweilorkest eigenlijk?

Marcel:

Dat is heel verschillend. Carnavalsmuziek is een heel belangrijk onderdeel. Daarnaast zijn er voor andere evenementen Top 40-krakers of ‘golden oldies’, zoals ‘Sweet Caroline’. Er zijn overigens een aantal officiele uitgevers die speciaal voor dweilorkesten arrangementen ontwikkelen. Dat kun je ook op onze website lezen.

VH: Heb je algemene tips voor dweilorkesten?

Marcel:

Ja, schrijf je in op onze site natuurlijk! En zorg dat je het leuk maakt voor jezelf. Als je dat kunt doen, straal je dat ook uit. Zorg voor interactie met je publiek. Krijg ze aan het zingen, begin een polonaise. Al deze zaken maken een dweilorkest succesvol. Het is puur entertainment.

VH: En waar moeten onze lezers op letten bij de keuze van een dweilorkest?in?

Marcel:

Als het even kan ga je een orkest natuurlijk bekijken. Zeker als ze een eigen website hebben, zullen ze daarop wel vermelden wanneer ze spelen. Sommige orkesten hebben een cd die je een indruk kan geven van het orkest. Ook een persoonlijk gesprek waarin je bespreekt welke sfeer je wilt creeren en natuurlijk welke muziek er wordt gespeeld, is essentieel.

VH : Vier je zelf eigenlijk Carnaval?

Marcel:

Jazeker. Tot en met Carnavalszaterdag spelen we in Utrecht. Daarna gaan we naar het Zuiden of naar Duitsland. Wij lopen mee in optochten of treden op bij grote feesten. De sfeer en het plezier in Aken en Keulen is hetzelfde als in Nederland, maar het is massaler opgezet.

VH: Dat is toch werk? Vier je zelf ook nog feest?

Marcel:

Voor ons is spelen feestvieren.

VH: Heb je tenslotte nog tips voor dweilorkesten om Carnaval goed door te komen?

Marcel:

Goed eten helpt. Het belangrijkste is om zelf plezier te maken. Dat geeft je de energie die je nodig hebt om het vol te houden.

VanHarte bedankt DweilorkestenNet en Marcel Alberts hartelijk voor deze bijdrage.

Wat is DweilorkestenNet?

De site is een initiatief van Erik van Olst, Paul Verheul en Marcel Alberts. Drie jaar geleden hebben zij een eigen dweilorkest opgericht: de Hoetetoeters uit IJsselstein (U). Om op internet aanwezig te zijn, maakten ze een site. Deze werd aangevuld met algemenere informatie en groeide uit tot wat het nu is.
Ondertussen staan meer dan 1100 dweilorkesten op de site vermeld. De site biedt interessante informatie voor dweilorkesten, bijvoorbeeld evenementen die worden georganiseerd en een muzikantendatabase.
Naast door deze primaire doelgroep wordt de site ook veel bezocht door mensen die een dweilorkest zoeken. Particulieren, maar ook media en grote evenementen bijvoorbeeld. Zij kunnen bij dweilorkestennet onder meer zoeken op plaatsnaam en op provincie.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen