Driekoningen in Spanje


Vera is Nederlandse en woont sinds een paar jaar in Spanje. Zij vertelde de VanHarte-redactie alles over het Driekoningen-feest in Spanje. Een feest dat wel iets weg heeft van ons Sinterklaasfeest en zeker even enthousiast wordt gevierd.

Terwijl de kinderen in Nederland begin december met spanning op Sinterklaas zitten te wachten, zijn de kinderen in Spanje druk bezig met het schrijven van hun brieven aan de drie Koningen. Alle winkels en de straten van Madrid zijn inmiddels in Kerststemming. In de winkelcentra is ergens op een open plek ruimte gemaakt voor een Kerststal. Op sommige pleinen in de stad staan zelfs levensgrote, schitterend versierde Kerststallen.

De brief

Ook de drie Koningen zijn op dit moment even in het land. Ze verzamelen nu alle brieven van de kinderen. Dit zijn uitgebreide verhalen over zichzelf, over hun vriendjes en vriendinnetjes, vader, moeder, opa, oma en … wat ze zo graag op 6 januari cadeau willen krijgen. Deze brief wordt opgerold en met een strik erom ‘s avonds op tafel gelegd, samen met een pot koffie en gebakjes voor de drie Koningen en suikerklontjes voor de kamelen.

Als je iets persoonlijks tegen de drie Koningen wilt zeggen en je mams heeft een beetje tijd, ga je naar El Corte Inglés (een winkelketen die iets sjieker is dan V&D en een begrip in Spanje). Daar zijn de Koningen namelijk overdag om alvast een beetje met de kinderen te praten en ze met lekkers vol te stoppen.

Ongeveer een week voor Kerst gaan de drie Koningen terug naar het Oosten om inkopen te doen voor de Spaanse kinderen en maken ze even plaats voor Papa Noël.

De intocht

Op 5 januari komen de drie Koningen officieel in de stad aan. Enorme praalwagens en kamelen rijden door de hoofdstraten van Madrid en leggen het verkeer compleet stil. Joelende kinderen met rode wangen van spanning staan langs de kant van de straat en vangen snoepjes op die van de wagens af worden gegooid.
‘s Nachts brengen de drie Koningen de cadeautjes langs alle huizen en zetten deze in de hal of in een kamer mooi neer.

Uitpakken maar

U begrijpt, alle kindertjes die normaal hun bed niet uit kunnen komen, zijn op 6 januari ontzettend vroeg wakker en sluipen stilletjes door het huis op zoek naar de cadeautjes. Als ze ze gevonden hebben, is iedereen in het hele huis wakker en brengen ze alles naar de slaapkamer van paps en mams. Daar begint op bed het uitpakfestijn. In 2001 hebben ze mazzel, want dan is 6 januari op zaterdag en kunnen ze het hele weekend met hun cadeautjes spelen.

Ouders ook een beetje kind

De ouders? Die genieten van een overheerlijke ‘roscón’, de drie Koningenkrans met of zonder slagroom. (Je kunt hem ook op school halen, maar dan heb je een onvoldoende.) De boon is uit. Vandaag de dag vind je een klein poppetje of beestje in de krans. En wie hem krijgt … die betaalt de roscón. Nou ja, dat is in principe de traditie, maar in de praktijk komt daar natuurlijk niets van terecht.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen