De mooiste baan van de wereld


VanHarte sprak met Henk van Zon, eigenaar van een bedrijf in feestartikelen in Zwolle. Lees hier wat een specialist te vertellen heeft over carnaval, verkleden en nog veel meer.

Hoe komt iemand ertoe een feestartikelenwinkel te beginnen? Henk van Zon aarzelt geen moment: “Ik heb altijd al een winkel willen hebben en dacht daarbij aan een winkel in fopcadeaus. Na wat onderzoek op deze markt, ontdekte ik dat dit niet het enige mocht zijn. Ik breidde de fopcadeaus uit met feestartikelen en zo is de winkel 7,5 jaar geleden tot stand gekomen.” Het fenomeen feest was Henk van Zon overigens niet vreemd. Elf jaar lang was hij diskjockey en hij weet dus als geen ander hoe hij mensen moet vermaken.

Niets is te gek

In mei 1999 is Van Zon zich gaan verdiepen in de wereld van internet en is hij een eigen site begonnen. In september 2000 begon de online verkoop van feestartikelen. Klanten kunnen alleen al kiezen uit ruim 500 kostuums. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is voorradig. “De bestellingen stromen elke dag binnen”, vertelt hij. “Ik besteed zo’n 6 uur per dag aan het verwerken van online orders en het up to date houden van de site. Artikelen die worden besteld via internet, kunnen binnen twee dagen binnen zijn. Moeten ze in het buitenland worden besteld, dan is de levertijd maximaal een week.”

Inspiratie in de bioscoop

De ideeen voor de inkoop van zijn artikelen vindt Van Zon overal. Bijvoorbeeld in megadikke catalogi uit Amerika of op beurzen. En zelfs in zijn vrije tijd is hij met zijn werk bezig. “Ik heb de mooiste baan van de wereld. Zelfs als ik een bioscoopje pik, let ik op of er thema’s of grappige dingen in voorkomen die ik kan gebruiken! Mijn grootste drijfveer is om mensen te voorzien van artikelen die anderen niet verkopen. Ik was hoogstwaarschijnlijk de eerste in Nederland die een echt Star Wars kostuum verkocht!”

Verschillen en trends

Op de vraag of er iets is veranderd aan het soort kostuums door de jaren heen, antwoordt Van Zon: “De klant van nu kiest toch voor wat exclusievere pakken. Niets is hem (of haar) te gek. De boerenkiel wordt in verhouding nog maar weinig verkocht. Wordt hij toch gekocht, dan is het zeker geen standaard blauwe kiel. Ze zijn er in de gekste prints. De prijzen zijn wel wat gestegen in de afgelopen jaren. Kocht je vroeger een pak voor ongeveer f60,- tot f70,-, tegenwoordig is dit f90,- tot f100,-. Daar staat wel tegenover dat de kostuums niet meer zo standaard zijn als vroeger en zeer verfijnd zijn uitgevoerd.”

Verschillen per regio zijn er tot onze verbazing eigenlijk niet. Van Zon vertelt dat mensen van heinde en ver naar zijn winkel komen. Leden van Carnavalsverenigingen komen in grote getale en vanuit het hele land om hun outfit of accessoires in Zwolle te kopen. Carnavalsverenigingen zelf stellen echter zulke specifieke eisen aan hun pakken dat hij ze doorverwijst naar speciale adresjes.

Genieten

Natuurlijk vroegen we Henk van Zon ook tips voor Carnavalsvierders in spe. “Niet te veel drinken en achter de vrouwen aan, maar gewoon lekker genieten van het feest En wie origineel voor de dag wil komen, koopt zijn outfit bij een echte feestwinkel en niet bij een grootwinkelbedrijf. Bijkomend voordeel is ook dat u in een feestartikelenwinkel het hele jaar terecht kunt. Zo bent u niet afhankelijk van wat er toevallig nog in het rek hangt.”

Carnaval in Zwolle?

En dan tenslotte de hamvraag: Zwolle staat niet bekend om zijn Carnaval. Viert u eigenlijk Carnaval? En hoe gaat u verkleed dit jaar? “In Zwolle wordt wel degelijk Carnaval gevierd”, vertelt Van Zon. “Het is hier vier dagen lang, 24 uur per dag Carnaval. Er is zelfs een cafe dat 24 uur per dag open is. Op de vrijdag voor Carnaval wordt precies om elf over elf de Eileuvers-paal***, van de plaatselijke Carnavalsvereniging, opgericht om het feest in te luiden. En op zaterdag is er een Carnavalsoptocht.”

Spontane polonaise

“In onze winkel vieren we al feest vanaf acht weken voordat Carnaval daadwerkelijk begint. De laatste week voor Carnaval staan we elke dag anders verkleed en geschminkt in de winkel. We draaien Carnavalsmuziek en het is hartstikke gezellig in de winkel. Het komt zelfs regelmatig voor dat klanten spontaan de polonaise inzetten! Als het grote feest dan eindelijk is aangebroken, zijn we niet meer in staat om het daadwerkelijk te gaan vieren. Maar wij hebben aan de voorpret genoeg. We rusten dus lekker uit met Carnaval, want met Carnaval moet de winkel weer op orde worden gemaakt voor de rest van het jaar!”.

*** De stad Zwolle wordt met Carnaval omgedoopt tot Sassendonk. De grootste Carnavalsvereniging is ‘de Eileuvers’. Eileuver is het Zwolse woord voor ooievaar. De Eileuver-paal is dus een paal met een ooievaarsnest er bovenop. Deze wordt opgezet op de Grote Markt. Hierna is het de beurt aan de overige verenigingen om hun kenmerken aan het nest te hangen. Vanaf dat moment barst het Carnaval echt los.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen