Cadeautips uit de praktijk 2


Bij feesten horen natuurlijk cadeaus. Deze rubriek verzamelt leuke cadeau-ideeën voor allerlei feestelijke gelegenheden. Vertel ons wat het meest originele cadeau was dat u ooit gaf of kreeg, en maak andere bezoekers van VanHarte blij! Cadeautips voor kinderen, volwassenen, trouwfeesten, geboortes enzovoort, enzovoort. Alles is vanharte welkom!!

Zelfgemaakt

Prettige vakantie

Mieke: “De kinderen wilden de juf iets geven aan het einde van het schooljaar. Ze hebben met gipsgieten schelpjes (in malletjes) gemaakt. Deze hebben ze daarna geschilderd. Daarna hebben we een fotolijstje gepakt, waar het glas uit werd gehaald. De schelpjes werden op karton geplakt, wat ‘strand’ (schelpenzand) erbij geplakt en een tekst met ‘prettige vakantie’ erbij.

Ook hebben we een keer een grote bloem van crêpepapier op een stuk ijzerdraad gemaakt. Op het blad werd door de kinderen iets geschreven. De bloem werd in een lege fles gezet en zo cadeau gegeven.”

Lapjesdeken

Marga: “Voor de juf (en babydochter) van de klas van mijn zoontjes hebben we een box-/speelkleed gemaakt. Elk kind uit de klas (en juf en stagiaire) heeft een tekening gemaakt met textielstiften op een katoenen lapje van 20×20. De lapjes zijn aan elkaar genaaid in een vierkant van 5×5 lapjes. Randje erlangs, effen achterkant, vulling (stuk van een voordelig dekbed of slaapzak) erin en klaar. Niet heel veel werk en een perfect aandenken. Dit kan natuurlijk ook goed met familie of buren gedaan worden.”

Natuurlijstje

Corine: “Neem een fotolijstje, haal het glas eruit, en doe daar een mooi stofje omheen. Als je veel naait, heb je vaak wel restjes. Doe dan het bestofte glas en de achterkant weer terug in de lijst. En dan kun je op de stof dingetjes plakken. Ik werk veel met een gedichtje of een mooie wens op mooi papier en leuk uitgeknipt met een figuurschaar en dan plak ik er met een lijmpistool allerlei natuurmaterialen omheen. Dus je moet de natuur in voor je materialen. Zoals schelpen, eikels, veertjes, beukenootjes, de dopjes van de verschillende vruchten, zand, ministeentjes etc. Je hebt een heel persoonlijk cadeau wat iemand neer kan zetten of kan ophangen.”

Cadeautjes voor de leidster

Marion: “Ik werk op een kinderdagverblijf op de babykamer. De andere leidsters maken altijd samen met de kinderen een kindercadeautje voor de jarige leidster. Een aantal ideeën: een pennenhouder van closetrollen,een kalender, een spiegel van geverfd purschuim, een tissuedoos en een memobord.”

Creaboek

Anita: “Wees eens echt creatief. Maak bijvoorbeeld voor een jarig kind een afbeelding van gips, beschilder dit en bevestig het op een tableau met zijn/haar naam erop. Of maak een boek op maat. Voor de meeste gelegenheden kan je wel een toepasselijk boek maken. Neem een oud boek, smeer dit van blad tot blad in met een restje behangerslijm, zet het in de latex, geef het een kleurtje en patineer het geheel. Versier het boek met ‘ingrediënten’ die bij de ontvanger passen. Je kunt het boek ook nog voorzien van een persoonlijk gedicht.”

Persoonlijke kaars (foto)

Linda: Voor elk feest dat met een datum of een speciaal persoon of personen te maken heeft, kan je een kaars  (laten) maken met de datum, naam en/of een afbeelding erop. Ook kan je een glas laten graveren met datum/naam en bijpassend plaatje. Kaarsen zijn tegenwoordig niet duur (kijk maar eens bij Trekpleister/Kruitvat) en bewerken kun je heel eenvoudig zelf doen. Ik weet uit eigen ervaring dat je bijna zeker de enige bent op het feestje die zoiets persoonlijks geeft. 

Hoe maak ik deze kaarsen?

  • Neem een redelijk formaat kaars
  • Koop “mod podge”. Dit is bij elke ‘creawinkel’ te koop. Je hebt er maar weinig van nodig, maar omdat het de ondergrond en vernis van je kunstwerkje wordt, is het wel noodzakelijk.
  • Zoek een leuk plaatje (bijvoorbeeld het trouwkaartje of geboortekaartje) en knip zoveel mogelijk overbodig papier weg
  • Zoek leuke sierletters. Ook deze zijn kant-en-klaar op velletjes te koop bij de creawinkel.
  • Smeer de kaars ruim in met mod podge op de plek waar het plaatje moet komen en plak het plaatje in de mod podge nu deze nog nat is. Het droogt doorzichtig op, dus maak je geen zorgen.
  • Egaliseer de mod podge en laat het drogen.
  • Als het geheel droog is plak je de sierletters op de kaars.
  • Zit alles op de kaars wat er op moet zitten, lak dan de kaars af met een ruime laag mod podge. Dit dient als vernis.
  • Verpak het geheel als het droog is, in een doorzichtige folie. Zo kan je originele cadeau aan alle kanten bekeken worden, zonder dat iedereen overal direct met zijn/haar vingers aan kan zitten.
  • Bindt alles bovenaan samen met veel gekleurde slierten. Bij elke bloemist kan je zo een paar meter gratis krijgen (als je het netjes vraagt).

Lijst in een nieuw jasje

Rene: “Heeft u nog een oude lijst thuis liggen? Goed schoonmaken, schilderen met structuurverf, schilderen met ene kleurtje en hij is weer als nieuw. Alle onvolkomenheden zijn natuurlijk weg door de structuurverf.”

Muzikaal cadeau

Astrid: “Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat we volop bezig waren met de voorbereidingen van de 50ste verjaardag van mijn vader. Pa is een groot fan van de Rolling Stones en dat was een prima uitgangspunt voor een verrassing. De gasten (uiteraard hadden we een paar surprise-gasten) kregen bij hun uitnodiging een lijst waarop ze drie favoriete nummers konden aangeven van deze band, dit in verband met eventuele dubbele nummers. Alle nummers hebben we opgezocht op diverse cd’s – zelfs nog eentje van een grammofoonplaat gehaald – en samengevoegd tot een cd speciaal voor onze Abraham. Uiteraard was het een zeer geslaagde verrassing!”

Meer Cadeautips uit de praktijk >> 1 2 3 4 5

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen