Cadeaus onder de boom


U kiest ervoor uw Kerstfeest met cadeaus te vieren? Dat wordt vast heel gezellig. Mooi ingepakte kerstcadeaus zorgen voor een extra feestelijk tintje aan de Kerst. VanHarte geeft u graag wat tips en achtergronden.

Geschiedenis

In Nederland kennen wij geen lange traditie van Kerstcadeaus. Niet zoals bijvoorbeeld in Engeland en Amerika. De cadeauleverancier aldaar – Santa Claus – is een afgeleide van onze eigen Sint Nicolaas. De figuur van Santa Claus – de Kerstman – zien wij ook in Nederland de laatste 10 tot 15 jaar elke Kerst opduiken.

Gezinnen en gezelschappen zonder of met (grote) kinderen vieren niet altijd meer Sinterklaas. Een cadeauceremonie met Kerstmis is dan een gezellig alternatief. De middenstand voorziet tegenwoordig ruim in deze behoefte. Er zijn Kerstkoopavonden, Kerstcadeauverpakkingen en allerlei leuke accessoires.

Afspraken over Kerstcadeaus

Als Kerstfeestgezelschap heeft u ervoor gekozen elkaar met cadeaus te verwennen. Naar VanHarte heeft kunnen nagaan, bestaat er geen vastomlijnde etiquette op dit gebied. Zoek dus een vorm die bij u en uw feestgenoten past. U kunt bijvoorbeeld ‘op zijn Sints’ verlanglijstjes maken en lootjes trekken. Het cadeaubedrag spreekt u van tevoren samen af.

Het is ook mogelijk dat iedereen een presentje koopt voor elk van de andere aanwezigen. Wederom is een afspraak over het te besteden bedrag aan te raden. In dit scenario wordt er meer van de creativiteit van de gevers gevraagd. En het maakt de cadeauceremonie extra verrassend. Wij adviseren een maand voor Kerstmis de afspraken te maken en alle aankoopbonnetjes te bewaren.

Cadeautips

Om te beginnen is het een goed idee om u te verdiepen in de ontvanger van uw presentje. Ga zitten met een blanco vel papier en schrijf op wat u over de persoon te binnen schiet. Hobby’s, werk, rare eigenschappen, ambities en plannen van de persoon. Waar nodig, koppelt u er research aan. Praat met bekenden die niet bij de Kerstviering zullen zijn om verdere inspiratie op te doen. Bezoek tijdig leuke winkels en warenhuizen en surf op internet.

Allemaal activiteiten die tot het juiste cadeau-idee kunnen leiden. Hieronder vindt u alvast wat cadeaucategorieën die u op weg helpen. Bedenk ook dat met Kerstmis het samenzijn met mensen die u lief zijn, centraal staat. Dure cadeaus zijn natuurlijk prachtig, maar niet essentieel. Het feit dat u zich in andere mensen verdiept en iets passends koopt of maakt, is veel belangrijker.

Kant-en-klaar

 • Hobby
  Zoveel mensen, zoveel hobby’s. Lezen, koken, sport, tuinieren, fotografie en muziek zijn zo een paar voorbeelden. Boeken over hobby’s zijn vaak welkom. Of een bijzonder stuk keukengereedschap voor een fanatieke kok. Kies voor cadeaus waarvan u weet dat de persoon ze nodig heeft. Of ga juist voor iets wat hij of zij niet zo snel zelf zou kopen.
 • Uiterlijk Vertoon
  Zowel vrouwen als mannen besteden graag aandacht aan hun uiterlijk. Kleding, kledingaccessoires, sieraden,lingerie, make-up en cosmetica zijn echte verwencadeaus.
 • Huis en Tuin
  Mensen besteden enorm veel tijd en aandacht aan hun huis en wat eromheen ligt. Tegenwoordig zijn er in allerlei prijsklassen woon- en tuinbenodigdheden beschikbaar. Woonaccessoires, tuindecoraties of gereedschap zijn wat voorbeelden.
 • Het leeft!!
  Levend materiaal zoals bloembollen of -zaadjes of planten zijn ook welkom bij de liefhebber. Of wat dacht u van een huisdier? Bij deze laatste suggestie moet de wens van de ontvanger wel heel duidelijk zijn voor u. Een zelfgemaakte tegoedbon voor een huisdier is misschien een veiliger alternatief.
 • Eetbaar
  Voor de snoeplustige is er genoeg eetbaars te vinden om te schenken. Als u net op vakantie bent geweest, dan zou u ook Kerstspecialiteiten uit dat land mee kunnen nemen.

Lekker makkelijk

Voor wie het echt niet weet, zijn er tegenwoordig tegoedbonnen voor van alles verkrijgbaar. Zorg ervoor dat u het bijzonder inpakt om het zo feestelijk mogelijk te presenteren. Of geef er een persoonlijk tintje aan. Geef bijvoorbeeld bij een bioscoop- of dinerbon een zelfgemaakte tegoedbon voor een avondje op de kinderen passen.

Doe-het-zelf

Indien u graag creatief bezig bent, slaat u aan het schilderen, koken of boetseren om uw gasten met persoonlijke cadeautjes te verrassen. Leuk voor de portemonnee en voor kinderen.

Cadeauceremonie

U kunt de cadeaus onder de boom leggen en ze bij het eerste kopje Kerstkoffie gezamenlijk open maken. Wie weet hebt u inmiddels uw eigen ceremonie ontwikkeld. Wij hebben ook nog wat andere alternatieven voor u.

Op z’n Engels

Engelse kinderen vinden op 25 december ‘s ochtends een grote ‘Christmas stocking’ (Kerstkous) gevuld met lekkernijen en kleine presentjes. Deze mogen ze meteen uitpakken. Beneden verzamelt iedereen zich bij de boom, meestal nog in pyjama, en alle andere grote cadeaus worden uitgepakt. Deze stockings met Kerstafbeeldingen zijn in Nederland bij warenhuizen verkrijgbaar. Ook leuk voor volwassen feestvierders.

Spoorzoeken

Hang envelopjes met de namen van de cadeauontvangers erop geschreven in de boom. In de envelopjes bevinden zich cryptische omschrijvingen waar het cadeau voor het kerstfeestvarken zich bevindt. Het zoeken kan beginnen. Een leuk alternatief voor een gezelschap met veel kinderen.

Uitnodiging met voucher

Als u uw gasten een uitnodiging stuurt, doe er dan een voucher bij die u met Kerstafbeeldingen versiert. In te ruilen tegen een Kerstcadeautje op één van beide Kerstdagen.

Kerstmanden

Koop rieten manden en bekleed ze met crêpepapier. Versier de mand met Kerstboomslingers of andere decoraties. Bevestig er een foto of naamkaartje van de cadeauontvanger aan. Leg in elke Kerstmand vast wat lekkernijen zoals noten, Kerstkransjes en mandarijntjes.

Iedereen dropt zijn cadeaus in de juiste mand en het uitpakken kan beginnen. Alles in één keer of om het uur een cadeau. Iedereen houdt zijn mand natuurlijk en kan alles weer heel gemakkelijk naar huis vervoeren.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen