Apart of samen in de praktijk


Lees hier de oplossingen die andere ouders vonden voor het dilemma: apart of samen?

Elk een eigen feest

Jolande: “Wij hebben een tweeling van 7 1/2 jaar. De verjaardag vieren we voor familie op dezelfde dag. Ze krijgen elk een
eigen taart en het is meestal oergezellig. Vanaf hun 5e jaar geven we een kinderfeestje. Ze kwamen op een avond zelf met het idee of ze ook elk een eigen feestje mochten vieren. Dit vonden wij een prima idee omdat we stimuleren dat je als tweeling ook je eigen dingen moet kunnen doen.

Het is wel hectisch; onze jongste zoon wordt die dag verwend door een vriendin en wij ‘draaien’ ‘s morgens een feest met als afsluiting eten. Direct daarna begint het volgende feest dat begint met eten. De jongens hebben ieder elk jaar een ander thema gekozen (stippenfeest, circus, piraten, tovenaarsfeest) en het is een hele klus met alle voorbereidingen. Als je die gezichten ziet, is het ‘t allemaal waard. Aan het einde van de dag zijn we afgedraaid maar tevreden. Leuk detail: ze vragen elkaar ook “mag ik ook op jouw feest komen?” Gelukkig mag dat nog steeds.”

Weer drie-in-een

Catty: “Tot nu toe hebben wij de verjaardag van onze drieling altijd tegelijkertijd gevierd, echt eigen vriendjes en vriendinnetjes hebben ze nog niet en een feestje in de stijl van veel kinderen erbij en spelletjes en zo was dan ook nog niet aan de orde. We hebben ze gewoon een leuke verjaardag gegeven met slingers, familie en kinderen uit de buurt die hier regelmatig met onze kinderen komen spelen. Volgend jaar wordt het een ander verhaal, want na de zomer gaan ze naar de basisschool allemaal in aparte klassen en dan maken ze natuurlijk onder hun leeftijdgenootjes vriendjes en vriendinnetjes die op een feestje zullen komen. We hebben het er wel al over gehad hoe we dat aanpakken, maar we moeten nog even afwachten of  we het kunnen doen zoals wij ons dat voorstellen. De bedoeling is om ze alledrie een aantal vriendjes en vriendinnetjes te laten uitnodigen en daar dan voor alledrie tegelijk een feestje voor te geven zodat ze toch hun verjaardag op dezelfde dag kunnen vieren, maar elk met hun eigen vriendjes.”

Liever alleen

Marianne: “Mijn broers en ikzelf zijn in twee weken tijd alledrie jarig. Als lagereschoolkinderen hebben mijn broers en ik het nooit leuk gevonden dat mijn ouders onze verjaardagen op één dag vierden (kinderfeestje). We schelen steeds één jaar, maar voor een gezamenlijk feestje is dat toch te veel. Als je jarig bent wil je toch als enige in de belangstelling staan!”

Halfjaarsfeest

Lies: “Mijn zoon Kobus is 6 december, een dag na Sinterklaas jarig, de eerste jaren verschoven we het feest naar november, met als gevolg dat hij nooit post op z’n verjaardag ontving en alle kinderen meer spanning voor de intocht of het schoenzetten hadden dan voor het verjaarsfeestje van mijn zoon. Nu hij op school zit hebben we besloten zijn verjaardag op halve jaren, vierenhalf, vijfenhalf enz, te vieren. Alle familie en kennissen hebben we middels een kaart verteld dat Kobus, tot nader order, zijn verjaardag op 6 juni viert, daarbij heeft dit ook het voordeel dat we met mooi weer het partijtje buiten kunnen houden. Kobus vindt het zelf prima en krijgt 6 december nog een heel klein cadeautje, want dan verjaart hij echt.”

Drie-in-een

Daniëlle, moeder van een drieling: “Volgende week worden mijn ventjes alweer 5 jaar en aangezien zij ook een feestje verdienen besloot ik maar eens ideeën op te gaan doen op deze site. Verleden jaar heb ik het feestje gehouden bij de MacDonalds en dat beviel erg goed. Misschien maakte ik me het er wat makkelijk vanaf, maar het was de eerste keer dat ik zo’n feestje deed, dus buiten de deur was een goed begin. De jongens vonden het prachtig en ik had er geen omkijken naar.

Dit jaar echter vieren we het thuis. Mijn heren zitten in 3 verschillende klassen, dus hebben ook hun eigen vriendjes. Ze mochten dus ieder 5 vriendjes uitkiezen en met nog 3 gezamenlijke vriendjes erbij verwacht ik met 21 kinderen te zijn. Ik heb een man ingehuurd die 45 min. lang een show doet met van de ballonmodellen en daarbij grapjes maakt, goochelt en zingt en dan ben ik al aardig op weg. We hebben die man al ‘uitgetest’ tijdens een van zijn shows en ik heb de jongens die 45 min. niet gehoord. Hopelijk is dat een goed voorteken. Voor de show plan ik een spelletje, tijdens de show zorg ik voor wat chips/popcorn voor ieder kind in een schaaltje en na de show is er nog even tijd voor 2 spelletjes en gaan we als laatste de taart aansnijden. En dan zijn de 2 uren al voorbij (meer als genoeg voor een 5 jarige).

Wat betreft het trakteren is het hier de gewoonte een taart/cake mee te nemen, dus dat wordt 3 keer bakken de dag ervoor. Maar dat vind ik niet erg. Zouden ze apart jarig zijn, zou ik ook 3 taarten moeten bakken. Nu ben ik er in 1 keer af. Ook valt hun verjaardag net na de sinterklaas en voor de kerst. Aan alle feesten doen we wat, maar met mate. Met sinterklaas mogen ze 2 keer hun schoen zetten, op 5 dec. krijgen ze wat kleine cadeautjes. Met hun verjaardag natuurlijk iets groters en met de kerst liggen er 3 pakjes onder de boom met een spel of zo. In ieder geval iets wat ze samen moeten delen. En ik moet zeggen, ik heb nog geen enkel probleem gehad tot nu toe.”

1 dag verschil

José: “Mijn dochtertje Lieke (bijna 7) en zoontje Marijn (bijna 4) zijn 1 dag na elkaar jarig. Hoewel ik hier eerst nogal wat problemen bij voorzag verlopen de verjaardagen tot nu toe eigenlijk soepeler dan verwacht. Mijn tip is: je kunt de situatie toch niet veranderen, dus probeer er de positieve kanten van te zien! Zo is het vooral als ze nog klein zijn een voordeel dat beiden cadeautjes en aandacht krijgen en ze zo niet jaloers op elkaar hoeven te zijn. Zo verdeel ik meestal de familie in schoon- en eigen familie; de ene helft vraag ik op mijn dochters verjaardag, de andere helft op de verjaardag van mijn zoon. Verder zijn het inderdaad 2 drukke dagen, maar aan de andere kant heb je het dan wel weer voor een jaar gehad!

Ook het trakteren op school probeer ik, zolang ze zelf nog geen “eigen” traktatiedag vragen, op één en dezelfde ochtend te regelen. Bij onze kinderen op school wordt er altijd direct ‘s ochtends bij binnenkomst getrakteerd en daar mogen de ouders bij blijven en bijvoorbeeld foto’s maken. Omdat het wat lastig is tussen 2 klassen heen en weer te rennen heb ik de juffen gevraagd of ze op die dag samen de 3 groepen (mijn dochter zit in een gedeelde klas, groep 2 en 3) in de centrale speelzaal mogen trakteren, in totaal 68 kinderen! Hierdoor staat mijn zoontje, die dit soort gelegenheden meestal wat verlegen ondergaat, ook niet meer in z’n eentje voor de nieuwe klas en heeft hij steun aan z’n ervaren grote zus. Zolang de interesses van de verschillende leeftijden nog niet te ver uit elkaar liggen houden we ook de kinderfeestjes tegelijk.

Bij ons in de buurt (net over de grens, in België) ligt een grote (gratis) speeltuin en zowel 4- als 7 jarigen vinden hier  allerlei speeltoestellen om zich op te vermaken! Dus wederom: maar één drukke, vermoeiende middag en dan 12 maanden geen kinderfeestjes meer, hoewel ik me ook realiseer dat dit nog een kwestie van tijd is voordat ze hun eigen feest zullen verlangen. Maar dat zien we dan wel weer! Twee verjaardagen (bijna) hoeft dus niet zo moeilijk te zijn als het vooraf misschien lijkt, hoewel er misschien toch 1 minpuntje aan zit: welke originele, niet al te tijdrovende, gezonde traktatie (liefst eetbaar) maak ik 70 keer (dus ook het kostenaspect is van belang)?”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen