vrijdag, mei 26, 2017

Sprookjesfeest

 • 1738.jpg

Listing Details

Sprookjes, je bent er nooit te oud voor. Dat bleek wel uit de verhalen die onze bezoekers stuurden over de sprookjesfeesten voor hun kids.Onderstaand feest is gebaseerd op tips van Machteld en Astrid.

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Sprookjesboek
De uitnodiging is 'een sprookjesboek': een rode kaart met binnenin een sprookje over een jongetje dat 'heel, heel lang geleden' geboren werd, toevallig heet zoals de jarige, en waarvan de petemoei - die een toverfee was - een sprookjesfeest geeft voor zijn verjaardag.

 

Aankleding

 

Bos
Sandra: "Zet de kunstkerstbomen op (sprookjesbos), plaats er tuinkabouters bij en op de grond houtsnippers en boomstammetjes."

 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

 

Verkleden
Bij aankomst mogen de kinderen als sprookjesfiguur verkleden. Zet hiervoor een verkleedkoffer klaar.

 

Geef het toverstafje door
Soort omgekeerde stoelendans, wie de toverstaf vastheeft op het ogenblik dat de muziek stopt, is af.

 

Zoek het muiltje van Assepoester: schoen wordt verstopt, één kind moet zoeken terwijl de anderen aanwijzingen geven met 'warm' of 'koud'.

 

De mand van Roodkapje
Roodkapje brengt een rijk gevulde mand naar haar grootmoeder: een twintigtal voorwerpen, allemaal voor een zieke (flesje wijn, stuk taart, maar ook een video, een goed boek, neusdruppels en papieren zakdoekjes). Na een minuutje kijken wat er in de mand zit, wordt die weer afgedekt, en proberen de kinderen in twee groepjes zich te herinneren wat er allemaal in zat.

 

Juwelen maken voor prinsen en prinsessen
Wie rijgt in 1 minuut de meeste chipsringetjes aan een touw? Na afloop wordt het touwtje rond hun hals geknoopt en mogen ze er naar hartenlust van smikkelen.

 

Giftige appel happen
Zoals koekhappen.

 

Speurtocht buiten
Verstop crêpepapieren bloemen (met als hart een snoepje) in de tuin. In twee groepjes proberen ze zoveel mogelijk bloemen te 'plukken' (zoals Roodkapje), maar als de wolf huilt, moeten ze zich telkens verstoppen.

 

Nog een speurtocht
We vinden plots een spoor van stukjes brood. We volgen dat spoor zoals Klein Duimpje, en we vonden 'een schat'!

 

Bordjes versieren
De kinderen mogen een wit papieren bordje met stiften versieren. Ze mogen dit na afloop meenemen.

 

Voorwerpen zoeken
Verstop voor elk kind een sprookjesvoorwerp (toverstaf, 7-mijlslaarzen van Klein Duimpje, blik doperwten van prinses op de erwt etc.). Maak van elk voorwerp een briefje met tekening erop en stop deze in een mandje. Ieder kind mag er een briefje uithalen en het betreffende voorwerp gaan zoeken.

 

Klein Duimpjerace
Een paar te grote regenlaarzen (van opa) tovert u met een bruin lapje stof om in 7-mijlslaarzen van Klein duimpje. De kinderen mogen deze om de beurt aan doen en proberen een parcours hiermee te lopen.

 

Hans en Grietje spekhappen
De kinderen worden in twee groepen verdeeld. Het eerste kind moet zich eerst als heks verkleden en vervolgens spekje happen (kan ook koek zijn). Als het spekje op is, moet het kind zich eerst uitkleden en mag de volgende uit de groep zich als heks verkleden en spekje happen. Wie het eerst klaar is, heeft gewonnen.

 

Toverstokjes maken
Beschilder houten stokjes met goudverf en plak er een papieren ster op. Laat de kinderen met lijm, glitters, glitterverf en viltstiften hun eigen toverstaf versieren.

 

Toverstafje prik
Plak op de muur of deur een tekening van een toverfee met in haar hand een toverstaf. Op de staf ontbreekt echter de ster. De kinderen mogen geblinddoekt proberen de ster erop te plakken.

 

Hapjes en drankjes

 

Kroontjestaart
Taart in de vorm van een kroon. Zet op een biscuit bedekt met botercrème zes omgekeerde ijshoorntjes. Met de botercrème zet u bovenop de omgekeerde hoorntjes een geconfijte kers vast. De rest van de hoorntjes en de taart wordt versierd met smarties.

 

Roze prinsessen
'Schilder' op roze glacé-koeken met behulp van suikerglazuur, kleurstof (verkrijgbaar bij de toko) en taartpilletjes het gezicht van een prinses.

 

Mee naar huis

 

Toverstaf
Nellie: "In de ster zit een snoepzakje. De toverstaf zelf kan van zuurstok gemaakt worden...

 

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
 • Hans en Grietje-huis
 •  

   

  Films, boeken en cd's
  Bezoek ook onze Boekenkast

   

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

   

  Buiten de deur
  Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

   

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

  Rate this listing
  0 vote
  Favoured:
  0
  Reviews (3)
  by

  toverstafje als uitnodiging
  Ik heb de uitnodiging voor het sprookjesfeest opgerold en in een stukje elektriciteitsbuis gedaan. De buis beplakt met papier en de uiteinde met glittertape dichtgeplakt en versiert met sterretjes e.d.
  by

  sprookjes
  bij ons thema sprookjes in de KidsKlub hadden we diverse spelletjes, maar twee ervan maakte wel veel indruk:
  1. vliegen op een vliegend tapijt
  de kinderen gaan op een tapijt zitten en met
  een toverfluit ( gemaakt van een lege rol van
  de keukenrol ) werd er op muziek ( fakir van
  de efteling ) geblazen. Er werd dus echt
  gevlogen.
  2. ga op zoek naar de toverboom
  deze hadden we gemaakt van takken in een grote
  rol van stof of tapijt en daarin veel
  verschillende snoepjes en lollies gehangen.
  de boom was verstopt en de kinderen werden
  eerst naar buiten gelokt zodat de boom ongezien
  naar binnen werd gezet.
  tot zelfs dagen na onze aktiviteit zijn de kinderen nog gaan kijken of de boom nog in de KidsKlub stond en kwamen dit elke keer weer vermelden.
  by

  uitnodiging
  Leuk idee om een uitnodiging als sprookjesboek te maken. Ik schreef een sprookje voor mijn dochtertje Cato. Hieronder vind je de tekst, als je't wil gebruiken moet je uiteraard de namen en kenmerken van je kind aanpassen!
  groetjes,
  liesje

  Er was eens ?.
  7 jaar geleden, in een land niet ver hier vandaan een koning en een koningin. Zij verlangden erg naar een kindje. Op een nacht was het volle maan en het was zo warm, dat de koningin niet kon slapen, zij stond op en liep naar het raam. Ze keek naar de maan en zuchtte: Oh zilveren maan, ik verlang zo naar een dochtertje, een mooie prinses, met ogen zo blauw als het meer, haren zo blond als het rijpe koren en een zachtbruine huid. 8 Maanden later gebeurde het : in het kasteel van koning Hanno en koningin Liesbet werd een meisje geboren, een klein prinsesje, ze zag er precies uit zoals de koningin zich gewenst had. De koning en koningin waren dolblij en ze noemden hun dochtertje ?Cato? dat ?zuiver? betekent, want het kind had blauwe ogen zo zuiver als het helderste water, donkerblonde lokken en een zacht bruin perzikenhuidje. Koning Hanno besloot een groot feest te organiseren ter ere van het kleine prinsesje. In heel het land werd feest gevierd, de mensen deden hun mooiste kleren aan en versierden hun huizen met ballonnen en vlaggetjes. Nergens was een huis te vinden zonder vrolijke kleurtjes en blije gezichten. Het werd een prachtig feest: de paarden brachten de gasten naar het kasteel in mooie glinsterende koetsen, het kasteel was versierd met zilver en goud, er waren grote taarten met verschillende verdiepingen en iedereen danste op de mooiste muziek. Toen de klok 12 uur sloeg verscheen er plotseling een hele wolk fonkelende sterren, middenin die wolk zweefde een schitterende fee met een witte glitterjurk versierd met een grote maan en duizenden sterretjes. Zij zwaaide met haar toverstaf en zei: ?Als prinsesje Cato 7 jaar wordt, zal ze samen met haar beste vriendjes een prachtig sprookjesfeest vieren!? En toen verdween ze weer, even snel als ze gekomen was?..

  Nu is het zover: De goede fee nodigt jou uit op het sprookjesfeest voor ??.. op ???... Kom jij om ?. ook naar ???? Het feest zal om ??.u weer afgelopen zijn. Als je niet kan komen wil je me dan even verwittigen op het nummer ????

  Submit review See all 3 reviews

  Onderwerpen

  Feestdagen

  Laatste aanvullingen