vrijdag, mei 26, 2017

Speurtocht

  • 1732.jpg

Listing Details

Speurtochten doen het altijd goed op kinderpartijtjes. Of u nu een volledig speurfeest organiseert of de speurtocht ziet als onderdeel van het feest. En u kunt ze zo moeilijk of lang maken als u zelf wilt. Om te beginnen wil ik vertellen dat ik bij de uitwerking van dit feest veel hulp heb gehad van het onovertroffen BRES-spelenboek.

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

 

Aankleding

 

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

 

Simpel
De simpelste manier om een speurtocht uit te zetten is met pijlen van krijt op de stoep, met lintjes in de bomen of op een briefje met rechts, links, of rechtdoor er op. Tussendoor een aantal opdrachten en klaar is kees. Wilt u het iets moeilijker maken of het eens heel anders aanpakken, dan geven we u hier alvast een paar ideeën. U kunt ook in één tocht verschillende vormen combineren.

 

Smiley-tocht
U kent ze nog wel, die gele Smiley-poppetjes met alleen twee ogen en een mond. Met deze poppetjes kunt u heel leuk een tocht uitzetten. Geef de kinderen bij elk kruispunt een poppetje. Aan de stand van de ogen kunnen ze zien welke kant ze op moeten. Kijkt het poppetje naar links, dan moeten ze linksaf, naar rechts betekent rechtsaf, en recht vooruit betekent rechtdoor lopen. Laat het poppetje bijvoorbeeld scheel kijken als er een opdracht moet worden gedaan.

 

Geheimschrift
Geef in geheimschrift aan waar de kinderen naartoe moeten lopen. 

 

Bijvoorbeeld:
a=1, b=2, c=3 ...
a=b, b=c, c=d ....
a=z, b=y, c=x ......

 

Bomentocht
Om deze tocht te kunnen lopen, moeten de kinderen het verschil tussen rechts en links weten. Plak duidelijk zichtbaar een briefje op bomen of andere plaatsen. Hangt het briefje bijvoorbeeld in het midden van de stronk, dan moeten de kinderen rechtdoor. Hangt het aan de linker- of rechterkant, dan moeten ze links - of rechtsaf. Op het briefje staat ook een vraag. Deze moet worden beantwoord. Uit elk antwoord moeten ze aan het eind van de speurtocht een bepaalde letter gebruiken om een zin te maken. 

 

Etalagetocht
De aanwijzingen die de kinderen nodig hebben om de route te lopen, kunnen ze vinden in de etalages waar ze langs lopen. Bijvoorbeeld 'Ga bij het groene mantelpakje rechtsaf', of 'Bij de koffiezetapparaten moet je een opdracht uitvoeren'. Let op dat u deze tocht kort van te voren uitzet, omdat u anders het risico loopt dat de etalages zijn veranderd.

 

Kralentocht
De kralentocht is ook een hele leuke. Je neemt verschillende kleuren kralen om aan te geven of de kinderen linksaf, rechtsaf of rechtdoor moeten gaan of een opdracht moeten uitvoeren. De kralen rijgt u in de goede volgorde aan een koord. Knoop het koord dicht en geef duidelijk aan waar het begin van de tocht is. Bijvoorbeeld met een kraal in een kleur die u verder niet gebruikt. Op elk kruispunt moeten de kinderen de volgende kraal pakken om te weten wat ze moeten doen. 

 

Rebustocht
Maak een rebus waarin de aanwijzingen verborgen zitten. Veel werk, maar wel heel origineel.

 

Puzzeltocht
Maak een route op een (kopie) van een kaart. Knip deze kaart in stukken en stop de stukken in een envelop. De kinderen moeten de stukken aan elkaar leggen en op een vel papier plakken om de goede route te achterhalen.

 

Foto speurtocht
Nicky: "Van tevoren moet je eerst overal foto's van maken... bijvoorbeeld een foto van een bekend bruggetje en daar hangt dan de volgende opdracht. en zo steeds verder. "

 

Voor de kleintjes
Pien: "Wij hebben een kleine speurtocht gehouden in onze straat. De route werd geleid door blauwe (ijs)schatkistjes met een nummer erin. Bij een huis stond een beetje verstopt zo'n kistje met het nummer van het volgende huis erin. Als de groep het kistje vond, mochten ze het verstoppen voor de volgende groep (ca. 3 personen). Uiteindelijk kwamen ze bij de schat. Het feit dat ze dit zonder hulp zelf konden vinden, vonden ze prachtig. Er was wel bij elk groepje een begeleider (oudere buurkinderen). Overigens verkopen alleen speelgoedwinkels het hele jaar door chocolademunten."

 

Met cijfers
Jacqueline: "Deze speurtocht is bij mijn kinderen erg populair. Ik geef alle kinderen van tevoren een envelop met een nummer, die ze tijdens de speurtocht goed moeten bewaren. Zelf lees ik de route voor en de speurtocht zelf gaat al tellend. Bijv. 'loop naar de 3e boom. Hier gaan we rechtsaf tot de 2e lantaarnpaal. Bij huisnummer 94 gaan we linksaf tot de 6e garagedeur...'

 

Onderweg roep ik af en toe een nummer en mag het kind dat die envelop heeft bewaard, hem openmaken. Een ouder broertje of zusje vindt het dan weer leuk om de opdracht voor te lezen. Bijv. 'waarom staat er hier een ooievaar in de tuin?' of 'hinkel allemaal een rondje om deze boom' en halverwege de tocht natuurlijk 'wie heeft er trek in een snoepje?' Tip: loop de tocht zelf in een rustig tempo mee, want als je het tempo van de kinderen aanneemt, ben je met vijf minuten thuis."

 

Hapjes en drankjes

 

De plaatselijke snackbar
Marina: "Het eindpunt van een speurtocht is bij ons vaak de plaatselijke snackbar. De kinderen krijgen ieder 7,50 en mogen kopen wat ze willen, of ze mogen het geld houden. Je krijgt dan de leukste discussies. Het is handig wanneer het niet te druk is in de snackbar want het bestellen duurt erg lang."

 

Mee naar huis

 

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

 

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

 

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

 

Films, boeken en cd's
Bezoek ook onze Boekenkast

 

Het Bres Spelenboek - Co Velthuis, ISBN 90 9400710
Hierin vindt u legio mogelijkheden voor speurtochten. Het boek is in elke bibliotheek te leen. 

 

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

 

Themapark
Bart: Ga naar een themapark (de Efteling bijvoorbeeld) en zet hier een 'geheimtaalroute' uit. Schrijf opdrachten in cryptische taal op papiertjes. 'Ga naar het vliegende kledingstuk' betekent bijvoorbeeld dat de kinderen naar Vogel Rok moeten gaan. Daar aangekomen, mogen ze in de attractie."

 

Biesbosch
Anita: "Toen mijn dochter begin februari acht jaar werd, hebben we een soort speurtocht in de Biesbosch gehouden. Er was een tocht met opdrachten door het bezoekerscentrum uitgezet, en na afloop gingen we pannenkoeken eten. Het was koud en modderig. De moeders waren gewaarschuwd en hadden de kinders in hun oudste kleren afgeleverd. Eén meisje is tot haar middel in de sloot gezakt. Van de zeven overigen hadden er maar twee droge voeten aan het eind. Ze zaten onder de modder, maar voor zowel jongens als meisjes was de verjaardag een groot succes. Er wordt nog steeds over gepraat!"

Rate this listing
★★★★
4 votes
Favoured:
0
Reviews (3)
by

★★★★
Dropping
Voor wat oudere kinderen is het ook heel leuk om een dropping te doen. Er kan eventueel een volwassene meelopen. Je kan de kinderen gewoon droppen in bijvoorbeeld een bos en dan moeten ze zelf thuis komen. Wat ook leuk is, je dropt de kinderen op een onbekende plek met een kaart. Op de kaart staat aangegeven waar de "schat" ligt of het huis/de camping. Ze weten dan wel waar ze naartoe moeten, maar niet waar ze zelf zijn. Dit is heel grappig, want als ze niet weten waar ze zijn, lopen ze vaak de verkeerde kant op. Om thuis te komen moeten ze dus eerst uitvinden waar ze zelf zijn. Op een gegeven moment komen ze wel herkenningspunten tegen en komen ze er misschien achter dat ze de verkeerde kant op lopen. Het leukst is om dit te doen als het donker is. Dat is lekker griezelig zeker in een bos!
by

donker
Voor oudere kinderen is het leuk om s'avonds een speurtocht te houden. Geef ieder kind een zaklamp(dat is ook meteen wat de kinderen mee naar huis krijgen). Tip: zorg voor een niet te grote groep (ongeveer 5 kinderen) maak desnoods 2 groepen. Tip 2. Stuur met iedere groep een begleider mee die ook meteen kan kijken wanneer ze de opdrachten doen, zoals opdrachten van "doe een dansje".
by

uitnodiging
maak voor de uitnodiging een schatkaart of gebruik stukjes van een (oude) plattegrond.

Submit review See all 3 reviews

Onderwerpen

Feestdagen

Laatste aanvullingen