donderdag, mei 25, 2017

Landenfeest

 • 1700.jpg

Listing Details

Van een 'gewone' spelletjesverjaardag maakt u heel eenvoudig een spannende wereldreis. Het idee voor dit landenfeest kregen we van Astrid. VanHarte werkte het verder uit.

 

UITNODIGINGEN
 • Paspoort
  Als uitnodiging stuurt u de verjaardagsgasten een paspoort. Van tevoren moet u dus wat gegevens verzamelen (kijk eens in het vriendenboekje of poezie-album van dochter/zoon). In het paspoort staat voor elk land dat je tijdens het feestje 'bezoekt' een bladzijde met toepasselijk plaatje/versje. 
 •  

  Aankleding

 • Reisbureau
  Marin: "Ga eens langs een reisbureau voor oude gidsen of posters om de boel wat te versieren. De plaatjes uit de gidsen kun je gebruiken voor spelletjes (landenmemory) die ze eventueel zelf kunnen maken. Veel reisbureaus hebben ook nog een voorraadje reistassen die ze van diverse reisorganisaties hebben gekregen en die eigenlijk in de weg liggen. Het is natuurlijk prachtig als ieder kind een echte reistas mee kan nemen naar huis!"
 •  

  Activiteiten

 • Op reis
  Bij binnenkomst krijgt ieder kind een eerste stempel in het paspoort, wordt een pasfoto gemaakt (digitale camera/Polaroid camera, of gewoon een snelle schets) een reiskoffer met de benodigdheden voor onderweg en een plaatsbewijs voor de trein/bus/het vliegtuig. (Een paar stoelen achter elkaar en veel verbeelding). In elk land waar de gasten aankomen worden een of meer cadeautjes door de jarige geopend, krijgen de kids een stempel in het paspoort en wordt een toepasselijk spel gespeeld (natuurlijk onder begeleiding van toepasselijke muziek):
 • België: patat eten, frites stapelen (maak grote frieten van schuimrubber, wie maakt in vijf minuten het hoogste bouwwerk)
 • Griekenland: Olympische spelen, maak een beeld van klei
 • Zuid-Amerika: indianendans, Carnaval
 • China: raad wat het woord betekent, schrijf je naam na in het Chinees (kijk op deze)
 • Friesland: Friese koek happen, fierljeppen
 • Frankrijk: schilderen, jeu-de-boules, wijnflessen vullen (loop een afstand met twee bekertjes water, en probeer in twee minuten zoveel mogelijk flessen te vullen)
 • Engeland: bolhoed werpen
 • Australië: race met skippyballen.
 •  

  Hapjes en drankjes

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

   

  Mee naar huis

 • Souvenirs en paspoort
  Bij vertrek uit een land krijgen de reizigers een toepasselijk souvenir in hun reistas/koffer. Deze gaat aan het eind van het feest, samen met het gevulde paspoort, mee naar huis.
 •  

  Traktateren op school

 • Molentoetjes
 • Appelchineesjes
 •  

  Films, boeken en cd's

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

   

  Buiten de deur

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

  Rate this listing
  ★★★★
  6 votes
  Favoured:
  0
  Reviews (9)
  by

  ★★★★
  Wereldreis
  Als uitnodiging lijkt mij het leuk om de kinderen een boardingpass te geven.
  De vliegreis gaat oa naar Mexico, waar de kinderen een piñata kapot mogen slaan.
  Verder België voor de frietjes.
  Een onbewoond Eiland om de schat met snoepjes te zoeken.
  Poffertjes eten in...
  Dansen in disco in...
  Een paspoort maken in....
  by

  ★★★★★
  Hollands feestje
  Voor onze zoon die 8 jaar werd, hebben wij een Hollands partijtje gevierd.
  De uitnodigingen waren Hollandse kaarten met getekende rood-wit-blauw afbeeldingen van o.a. een boertje en boerinnetje (de bekende afbeelding dat ze elkaar kussen), een molen en andere Hollandse afbeeldingen. Gekocht bij Xenos. Bij Xenos is ook een feestpakket te koop van (Oud)Hollandse afbeeldingen/Delftsblauwe afbeeldingen met bekers, bordjes, tafelloper, servetten, prikkertjes en vlaggenlijn (voor 8 personen € 2,99).
  Wij zijn gestart met een lunch bestaande uit wentelteefjes, poffertjes, blokjes kaas en krentenbollen. Als drinken aardbeiendrink en limonade. De jarige mocht rode, witte, blauwe en oranje ballonnen stuk prikken met naambriefjes erin van de gasten. Dit bepaalde de volgorde van de kadootjes geven.
  Vervolgens zijn wij naar een kaasboerderij in Zuid-Schermer gereden om daar kaas te maken. Met het pontje over het kanaal! Hoe Hollands wil je het hebben? De kinderen vonden dit al een belevenis op zich. Ook het kaasmaken was een groot succes. Mutsen op, schorten om en slofjes aan en hard aan het werk. Alle kinderen vonden het fantastisch. Na een korte pauze, een rondleiding over de boerderij en een filmpje mochten de kinderen met hun zelfgemaakte kaas naar huis. Als afscheidskadootje hadden wij een Delftsblauw stevig zakje (ook bij Xenos) waar de kaas van een pond in kon. Ook hebben wij daar een boeren zakdoek en een zakje, zelf samengesteld, Hollands snoep bij gedaan en dichtgeknoopt met een rood-wit-blauw lintje. Hollands snoep is er in alle soorten en maten. Denk aan Wilhelmina pepermunt, drop, kaneelkussentjes, botersnoepjes etc. Voor als wij tijd over zouden hebben, hadden wij wat oudhollandse spelletjes voorbereid (ook van internet: voeg ik hieronder in) en de sjoelbak klaargezet. Ook de film van de Kameleon stond klaar. Volgens mij is dit partijtje ook leuk voor jongere kinderen en zelfs ook nog leuk voor oudere kinderen. Onze dochter van 10 jaar was ook mee en die wil dit feestje ook voor haar vriendinnen gaan geven.

  Kinderfeestje spelletjes
  voor een oud-hollands feestje

  Oud-hollandse kinderfeestje spelletjes als koekhappen, spijkerpoepen en snoepje pikken blijven de meeste kinderen tot een jaar of 8 erg leuk vinden. Deze spelletjes kennen we zelf waarschijnlijk ook nog wel.

  Op deze pagina geef ik je tips en ideeën voor oud-hollandse kinderfeestje spelletjes. Belangrijk is de spelletjes goed voor te bereiden, zodat de kinderen niet te lang hoeven te wachten. Als je voor de aankleding oud-hollandse spulletjes gebruikt, heb je een echt oud-hollands kinderfeestje.

  2 A4'tjes van stevig wit papier
  blauwe pen
  perforator
  touw
  tolletjes (lobbes.nl)
  klein cadeautje voor de winnaar

  De voorbereiding voor deze oud-hollandse kinderfeestje spelletjes:

  Knip 2 A4'tjes in vieren. Maak er gaatjes in met de perforator. Schrijf met blauwe pen de oud-hollandse spelletjes voor dit kinderfeestje op papier. Maak er een touwtje aan. Hang ieder kind een lijstje om.
  Bedenk van te voren goed hoe de puntenverdeling is.
  Zet de oud-hollandse spelletjes klaar in huis, met daarbij alles wat je voor elk spelletje nodig hebt.
  Doe in elk oud-hollands zakje wat oud-hollandse snoepjes en een tolletje.


  Tips voor oud-hollandse kinderfeestje spelletjes:

  Kies ongeveer 6 oud-hollandse kinderfeestje spelletjes uit.
  Wissel drukke en rustige spelletjes met elkaar af
  Neem de tijd om tussendoor wat te eten en te drinken: b.v. speculaasjes (versieren), blokjes kaas en plakjes worst (met oud-hollandse prikkertjes), poffertjes
  Leg niet teveel nadruk op het winnen van een spelletje. Plezier is het belangrijkste met deze oud hollandse kinderfeestje spelletjes!


  Drukke kinderfeestje spelletjes:
  Cadeautjesspel:
  Cadeautjes voor de jarige, stift, papiertjes, rode, blauwe en witte ballonnen, speld.
  Schrijf op allemaal kleine aparte papiertjes de namen van de kinderen. Stop deze elk in een andere ballon. Hang de ballonnen b.v. in een tros boven de tafel. Als alle kinderen er zijn, prikt de jarige een ballon stuk en kijkt welke naam op het briefje staat wat eruit valt. Het cadeautje van het betreffende kind mag als eerste uitgepakt worden.

  Koekhappen:
  Touw en koek
  Span een touw door de kamer.
  Hang dan op enige afstand van elkaar touwtjes met aan het uiteinde een plakje koek. De koek moet voor ieder kind ongeveer op neushoogte hangen, dus pas de lengte voor ieder kind aan. Bij elk touwtje staat nu een kind met de handen op de rug en probeert zo van de koek te eten. Dus geen handen gebruiken.

  Spijkerpoepen:
  Touw, spijkers en flessen
  Zet 2 flessen op enige afstand van elkaar. Bind een touw om het middel van 2 kinderen. Het uiteinde van het touw komt ter hoogte van de knie van het kind. Bind daaraan een spijker. Het kind wat het als eerste lukt de spijker in de fles te "poepen" heeft gewonnen.

  Stoelendans:
  Stoelen, muziek
  Zet stoelen in een kring, 1 stoel minder dan het aantal kinderen in totaal. Als de muziek begint, lopen de kinderen een rondje om de stoelen heen. Zodra de muziek stopt, gaat elk kind op een stoel zitten. Het kind wat over is, mag aan de kant gaan zitten.

  Pandverbeuren:
  Ingeleverde panden van de kinderen, theedoek
  De kinderen leveren allemaal een pand (ringetje, sjaal, pet, sok etc) in. Hierover heen wordt een theedoek gelegd. Je haalt 1 pand onder de theedoek vandaan en vraagt aan een kind wat de eigenaar van het pand moet doen om het terug te krijgen (b.v. bij de buren vragen hoe laat het is, de trap op- en aflopen, een liedje zingen, een snoepje uitdelen enz.)

  Zakdoekje leggen:
  Zakdoek
  Zakdoekje leggen, niemand zeggen,
  'k heb de hele nacht gewaakt,
  twee paar schoenen heb ik afgemaakt,
  eén van stof en één van leer,
  hier leg ik mijn zakdoekje neer,
  kijk voor je, kijk achter je.

  Sjoelen:
  Sjoelbak en -stenen, papier, penOm de beurt mogen de kinderen 3x achter elkaar proberen zoveel mogelijk stenen in de daarvoor bestemde gaten te gooien. Na 3x gooien tel je de stenen als volgt: Maak in de gaten gelijke stapeltjes stenen. Heb je in alle gaten 1 steen, dan heb je 20 punten, in alle gaten 2 stenen, 40 punten, 3 stenen, 60 punten enz. De stenen die in de gaten "over" zijn tel je erbij op.

  Blikgooien:
  15 Soepblikken, stift, plakband, zacht balletje, touw
  Op de volgende site: http://office.microsoft.com/nl-nl/images/results.aspx, kun je gratis plaatjes downloaden. Tik je bij zoekopdracht "holland" in, dan zie je b.v. plaatjes van molens, klompen etc. Als je deze plaatjes download en uitprint, dan heb je leuke plaatjes om je soepblikken mee te beplakken!
  Stapel de blikken op een tafel. Begin met 5 blikken onderop en eindig met 1 blik bovenop.Leg een lijn op de grond van touw op ongeveer 3 meter afstand van de gestapelde blikken. Laat de kinderen om de beurt 3 keer gooien met een zacht balletje. Wie heeft de meeste blikken omgegooid?

  En nog wat rustige kinderfeestje spelletjes:
  Blinde proeverij:
  Levensmiddelen zoals poedersuiker, zout, appelmoes, mayonaise, mosterd, jam, citroen
  (plastic) Bordjes, lepeltjes, blinddoek
  Blinddoek de kinderen om de beurt en laat ze proeven van een flink aantal levensmiddelen die je van te voren hebt klaargezet. Wie de meeste smaken goed raadt heeft gewonnen.

  Snoepje pikken:
  Afwasteiltje, snoepjes in papiertje, handdoek, keukenwekker
  Vul het afwasteiltje met een laagje water en leg dan de snoepjes erin. De kinderen moeten nu om beurten, met hun handen op de rug, het snoepje met hun mond uit de teil pikken. Wie de meeste snoepjes binnen een minuut eruit heeft gepikt, heeft gewonnen.  Fluisterboodschap:
  Laat de kinderen in een kring zitten. De jarige mag een woord verzinnen. Dit fluistert hij in het oor van het kind wat naast hem zit.
  De laatste in de kring moet het woord hardop zeggen. Klopt het nog?

  Snoepjes hamsteren:
  Smarties, rietjes, bekertjes, keukenwekker
  Laat de kinderen om de tafel staan en geef elk kind een rietje en een bekertje. Op de tafel liggen allemaal smarties. De kinderen moeten nu in een minuut zoveel mogelijk snoepjes opzuigen en in hun bekertje doen. De handen mogen niet gebruikt worden! Degene met de meeste smarties heeft gewonnen.

  Voor deze 2 oud-hollandse kinderfeestje spelletjes heb je wel wat ruimte nodig:

  Aardappelrace:
  2 Aardappels, 2 lepels
  Maak 2 groepjes en laat de kinderen van elk groepje achter elkaar staan. Geef elk groepje een aardappel en een lepel. De eerste van het groepje loopt met de aardappel op de lepel zo snel mogelijk naar een bepaald punt en weer terug. Valt de aardappel van de lepel, dan moet het kind terug naar het beginpunt en weer opnieuw beginnen. Als het parcours is afgelegd wordt de lepel met aardappel aan het volgende kind doorgegeven. Ieder kind moet een keer gelopen hebben. Het groepje dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

  Verkleed-estafette:
  Verkleedkleren, van elk stuk 2, dus 2 petten, 2 sjaals, 2 jassen etc
  Maak 2 groepjes en leg bij elk groepje een stapel kleren neer. Op het startsein moet de eerste van elk groepje zich zo snel mogelijk verkleden, naar een bepaald punt rennen en weer terug en dan alles weer uittrekken. Dan is de volgende aan de beurt enz. Het groepje dat als eerste klaar is heeft gewonnen.


  Tel van elk kind de behaalde punten op van deze kinderfeestje spelletjes. Geef de winnaar eventueel een klein cadeautje.

  Als de kinderen naar huis gaan, is het leuk om ze een oud hollands cadeautasje mee te geven met b.v. wat oud hollandse snoepjes en een tolletje.  Een ander idee is een leuke foto te maken van de groep en deze af te drukken in "sepia" (Dit kun je in een fotobewerkprogramma als optie kiezen). Deze foto kun je natuurlijk pas na het feestje een keertje geven.

  De kosten van deze oud-hollandse kinderfeestje spelletjes zijn: ongeveer €25
  Ik wens je heel veel plezier met deze oud-hollandse kinderfeestje spelletjes!
  by

  Landenfeest
  Egypte, mummy maken. Wikkelen in een rol closetpapier.
  Engeland, darten.

  Submit review See all 9 reviews

  Onderwerpen

  Feestdagen

  Laatste aanvullingen